- Υπογράφεις τη σκηνοθεσία στην θεατρική παράσταση «Μας πήραν είδηση», της Τάνιας Χαροκόπου. Γιατί επέλεξες αυτό το έργο;
Το «Μας πήραν είδηση» είναι μια φαρσοκωμωδία. Διαβάζοντάς το γέλασα πολύ, άρχισα να κάνω εικόνες στη σκηνή αλλά έφερα και τον εαυτό μου στη θέση του θεατή. Στις δύσκολες μέρες μου ζούμε ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από γέλιο. Θέλει να περνάει καλά, να βλέπει ή να ακούει κάτι καλό και γενικά να μη προβληματίζετε. Η επιλογή μου ολοκληρώθηκε αφού ολοκληρώθηκε και το cast των ηθοποιών, μεγάλη βαρύτητα για μια κωμωδία και νομίζω πως με την Αθηνά Μαυρομάτη, τον Γιάννη Μάνιο και την Τέτα Σαββάτη ήμουν σίγουρος για την επιτυχία της παράστασης.
- Και σκηνοθετείς και παίζεις. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες «παίζοντας» αυτόν τον διπλό ρόλο;
Όποιος δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να το καταλάβει. Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι για έναν ηθοποιό, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να δει όλες τις πλευρές μιας παράστασης. Συνήθως ο ηθοποιός που σκηνοθετεί και παίζει, αφήνει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Αυτό έκανα κι εγώ, αν και για μένα στη συγκεκριμένη παράσταση το εύκολο ήταν ότι δεν είχα μεγάλο κείμενο για εκμάθηση. Αλλά οι δυσκολίες σε μια δουλειά είναι αυτές που σε κάνουν να γίνεσαι καλύτερος και να προσπαθείς ακόμα περισσότερο για το καλύτερο αποτέλεσμα.
- Σκιαγράφησέ μας τον χαρακτήρα που υποδύεσαι.
Ο «Κώστας Καφούρος» είναι ένας 50άρης εργοστασιάρχης ζαχαρωτών, οικογενειάρχης αλλά και μπερμπάντης. Του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες και η καλή ζωή. Δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στη διασκέδασή του. Αυτό είναι που θα του στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του. Η καλοπέραση και ο επιπόλαιος χαρακτήρας του.
- Σε ένα αφιέρωμα που έγινε για εσένα διάβασα : «Ο ηθοποιός Κώστας Ζέκος διαθέτει ένα μοναδικό εύρος υποκριτικής δύναμης. Όταν ερμηνεύει, δίνει την ίδια βαρύτητα τόσο στους κωμικούς, όσο και στους δραματικούς χαρακτήρες, αποδίδοντας ισότιμα την θεατρική “ένταση”. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνει την ταύτισή μας με όποιον ρόλο και αν υποδύεται.» Πώς το καταφέρνεις αυτό;
Από μικρό παιδί έβλεπα τον κάθε ρόλο σαν ένα στοίχημα για μένα. Όταν είμαι στην σκηνή ξεχνάω τελείως τον Κώστα και γίνομαι αυτό που επιβάλλει ο ρόλος. Έτσι νομίζω πως ζω διαφορετικές ζωές και τα χρόνια περνούν πιο όμορφα και δημιουργικά. Φαίνεται λίγο «αρρωστημένο» όλο αυτό για έναν τρίτο. Όμως για εμάς τους ηθοποιούς είναι η ίδια μας η ζωή.
- Κάθε χρόνο οι παραστάσεις στην Αθήνα αυξάνονται εντυπωσιακά. Κατά τη γνώμη σου η στροφή αυτή προς το θέατρο είναι μία ανάγκη ή μία «μόδα» που με την πάροδο του χρόνου θα δώσει τη θέση της σε κάτι άλλο ή είναι μια ανάγκη έκφρασης;
Η στροφή προς το θέατρο ξεκίνησε από ανάγκη έκφρασης και νομίζω πως κατέληξε σε μόδα. Είμαι υπέρ στο να δημιουργούμε αλλά βλέποντας πολλές παραστάσεις από διάφορες ομάδες νομίζω πως περισσότερο είναι το «μαζευόμαστε, γράφουμε ότι να’ ναι, παίζουμε όπως – όπως και λέμε πως είμαστε ηθοποιοί» παρά το δημιουργούμε, βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας γιατί έτσι νιώθουμε. Μόδα είναι λοιπόν που θα περάσει και αν δεν περάσει, με την οικονομική κρίση που έχουμε, το ίδιο το σύστημα θα τα αλλάξει τα δεδομένα. Κι εγώ πολλές φορές, για να μην είμαι άδικος, έκανα πράγματα που δεν ήμουν ευχαριστημένος. Αλλά αν μη τι άλλο προσπάθησα τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου για το πιο άρτιο αποτέλεσμα.
- Τι σε παρηγορεί στις δύσκολες μέρες που ζούμε;
Με παρηγορεί που οι νέοι πια είναι το μεγαλύτερο μέρος του θεατρόφιλου κοινού. Είναι πιο ψαγμένοι. Είναι απαιτητικοί και κάνει κι εμάς να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας.
- Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;
Το θέατρο είναι παιδεία και όχι μόνο διασκέδαση. Άρχισε να διδάσκεται στα σχολεία. Μας αλλάζει τη διάθεση, μας μαγεύει, μας κάνει να βλέπουμε με διαφορετική ματιά τα πράγματα, μας εκπαιδεύει, μας αλλάζει γενικώς. Άρα αλλάζει εμάς κι όλο μαζί τον κόσμο προς το καλύτερο.
Λίγα λόγια για το έργο :
Ένας άντρας πεθαίνει στα χέρια δυο γυναικών. Δύο γυναίκες μόνες με αντισυμβατικούς χαρακτήρες και ένας θεοπάλαβος φίλος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν το πτώμα χωρίς να τους πάρουν είδηση. Στην πορεία όμως θα έρθουν αντιμέτωποι με ξέφρενες καταστάσεις και τελικά ….. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ;
Μια φαρσοκωμωδία με σεναριακή σπιρτάδα, αντισυμβατικούς χαρακτήρες, με το κάθε της λεπτό αμήχανο και ξεκαρδιστικό.
Μοντέρνο, με διεισδυτική και χλευαστική διάθεση, αποδομεί τα πάντα, με υπερβατικό χιούμορ.
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Κώστας Ζέκος
Παίζουν: Αθηνά Μαυρομάτη, Γιάννης Μάνιος, Τέτα Σαββάτη, Κώστας Ζέκος
Σκηνικό – Ενδυματολογική επιμέλεια: Ανθή Πετρουλάκη
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Ζέκος
Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ρώσση
Φωτογραφίες Αφίσας: Γιώργος Καλφαμανώλης
Σχεδιασμός Αφίσας: Σωτήρης Λαμπρινάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Ζώης Τριανταφύλλου – Σφακιανάκης
Τραγούδι παράστασης «Μας πήραν είδηση»: Ερμηνεία: Μελίνα Μακρή – Στίχοι: Γιάννη Μάνιος -Μουσική: Φράνκι Λούβαρης
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Καραγιαννόπουλος
Έναρξη παραστάσεων: 23 Ιανουαρίου 2017
Λήξη παραστάσεων: 04 Απριλίου 2017
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια παράστασης: 100’ με διάλειμμα
Πληροφορίες:
Τιμή εισιτηρίων κατ’ άτομο:
10 ευρώ γενική είσοδος
8 ευρώ φοιτητές, άνεργοι, AMEA
Ατέλειες ΣΕΗ (σε περιορισμένο ανά παράσταση αριθμό)
Προπώληση www.viva.gr
Αλίκη Δανάλη επικοινωνία και προβολή της παράστασης.
Leave a reply