Article

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΕΤΤΑΣ ΚΑΙ … “Ο ΛΥΧΝΟΣ”

Δάσκαλος – μουσικός – συγγραφέας. Πώς συνδυάζονται αυτά τα τρία;


Οι τρεις αυτές ιδιότητες, συνδυαστικά, με αντιπροσωπεύουν απόλυτα ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα. Η καθεμιά τους ικανοποιεί και μια διαφορετική μου ανάγκη. Ως δάσκαλος, αποδίδω το «χρέος» μου στην κοινωνία, μεταφέροντας τις όποιες χρήσιμες γνώσεις, εμπειρίες και σκέψεις μου στα παιδιά. Από την άλλη, ως μουσικός και συγγραφέας, εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου και εκφράζω την αντίληψη, αλλά και την αισθητική που έχω για τη ζωή και τον κόσμο. Οι τρεις αυτές πνευματικές ιδιότητες, θεωρώ πως μου εξασφαλίζουν ψυχική ισορροπία και ηρεμία.


Ποια ήταν η έμπνευσή σου για τον Λύχνο;


Η έμπνευση για τη γέννηση του Λύχνου με επισκέφτηκε απρόσμενα, έπειτα από μια αδικία που βίωσα και με στενοχώρησε πολύ. Δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να μοιρολατρήσει και γι’ αυτό αντικατέστησα το αρνητικό συναίσθημα της αδικίας, με έμπνευση και δημιουργία. Έτσι, δημιούργησα μια αλληγορική ιστορία που θα μου πρόσφερε την κάθαρση, αλλά και τη δικαιοσύνη που στερήθηκα εξαιτίας του συγκεκριμένου γεγονότος.


Γιατί έδωσες αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο σου;


Ο τίτλος του βιβλίου μου (Ο Λύχνος), έχει δύο σημασίες: Μία πρακτική και μία συμβολική. Πρακτικά έτσι ονομάζεται ο πλανήτης, όπου συμβαίνει όλη η δράση της ιστορίας και επειδή ο σκοπός των πρωταγωνιστών είναι η διάσωσή του, δικαιωματικά ο τίτλος ανήκει σ’ αυτόν. Επιπλέον, επειδή ο Λύχνος ή αλλιώς λυχνάρι φέρει το φως, θέλησα, δίνοντας αυτό το όνομα, να αναδείξω τον αδιάκοπο προσωπικό αγώνα και την εσωτερική πάλη του καθενός μας με το σκοτάδι, για να διασώσει το φως μέσα του.


Ο λύχνος είναι ένα ψάρι που παράγει βιοηλεκτρισμό. Στο βιβλίο σου πρόκειται για έναν πλανήτη. Υπάρχει κάποια σύνδεση;


Ομολογώ, πως μέχρι τώρα αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη αυτού του ψαριού. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το όνομα του πλανήτη μου αναφέρεται στη σημασία του λύχνου, ως σκεύος που φέρει το φως και αυτό γιατί κι αυτός φωτίζεται από έναν αστέρα που βρίσκεται πολύ κοντά του, μετατρέποντάς τον σαν «σκεύος» του φωτός του.


Γιατί κάποιος να διαβάσει τον Λύχνο;


Η ιστορία του Λύχνου είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο, αλληγορικό, ώστε να μπορεί ο κάθε αναγνώστης καθώς τη διαβάζει, να προσαρμόσει τις προσωπικές του φοβίες και τα άγχη του σε αυτήν, να ταυτιστεί με τον αγώνα του πρωταγωνιστή να πετύχει τον σκοπό του και να σώσει τον εαυτό του και παράλληλα με αυτόν, να βρει και ο ίδιος ο αναγνώστης τη δική του κάθαρση στο τέλος της ιστορίας.


Θα χαρακτήριζα το βιβλίο σου “μεταφυσικό”. Εσύ;


Θα συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό σου. Στο βιβλίο παρουσιάζεται έντονα, σε όλα τα σημεία της πλοκής, η αποτύπωση των ψυχών των ηρώων με τις χρωματιστές αύρες που περιβάλλουν τα σώματά τους, καθώς και η συνέχειά τους μετά τον θάνατο των ηρώων. Στην ουσία, μέσα από την ιστορία, αναδεικνύω την προσωπική μου αντίληψη περί θανάτου και μιας αισιόδοξης προοπτικής συνέχισης της ζωής μετά από αυτόν.


Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια για το μέλλον;


Ήδη βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο μυθιστόρημα φαντασίας από τον κόσμο των νεραϊδών, βασισμένο σε έναν θρύλο της Ρόδου. Η πλοκή θα εξελίσσεται ανάμεσα σε δύο παράλληλους κόσμους. Τον δικό μας και το σύμπαν του Λύχνου, που ήδη έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες του πρώτου μου μυθιστορήματος.


Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Καλή συνέχεια!

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail