Article

Ο Γιώργος Καλογερόπουλος μιλάει για την παράσταση Γράμματα στο θέατρο Εμπρός.

– Τι θα πει “ΟΔΟΣ”;

Η “ΟΔΟΣ” είναι ένα σταυροδρόμι, είναι μια συνάντηση ανθρώπων/καλλιτεχνών με κοινούς προβληματισμούς και εφαπτόμενο όραμα. Μια θεατρική σύμπραξη. “ΟΔΟΣ” θα πει να μπορούμε να πάμε μπροστά, αλλά να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε πίσω για να το πετύχουμε.

– Μιλήστε μας για την παράσταση “Γράμματα (1,5 Μέτρο Μακριά)”

Η πρώτη παράστασή της Οδού μας έρχεται σε μια στιγμή δύσκολη για την ανθρωπότητα. Μια στιγμή δύσκολη για όλους μας. Μέσα στον φόβο για το άγνωστο ενώνουμε τις φωνές μας για να μιλήσουμε για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό της αγάπης. Να φωτίσουμε τη σημασία της ελευθερίας. Δεχτήκαμε με ευγνωμοσύνη δεκάδες, ανώνυμα γράμματα ανθρώπων με ιστορίες από Coming Outs, που έκαναν ή δεν έκαναν, στους φίλους ή τις οικογένειές τους. Διαβάσαμε ιστορίες θλιβερές, πικρές, σκληρές αλλά και αισιόδοξες. Ο κοινός παρονομαστής όλων ήταν η αγάπη. Η κινητήρια δύναμη της ζωής μας. Με όχημα τη μουσική, επί σκηνής, βλέπουμε 7 ηθοποιούς, απελευθερωμένους από το βάρος ενός ρόλου, να μοιράζονται τα λόγια και τις ζωές των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν.

– Το δημόσιο Coming Out είναι αναγκαίο;

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον χρόνο, τις ανάγκες και τη δική του προσωπικότητα. Τίποτα δεν είναι αναγκαίο. Όταν κανείς νιώσει έτοιμος να μοιραστεί μια τόσο προσωπική πληροφορία, όμως, θα ήταν καλό να το κάνει άφοβα. Χωρίς να τρέμει στην ιδέα μιας απόρριψης. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, τα άτομα που μας απορρίπτουν για κάτι τόσο φυσικό, τόσο ανθρώπινο όσο ο έρωτας και η αγάπη (που ίσως δε συνάδει με τη δική τους κανονικότητα), είναι καλύτερο να μην υπάρχουν στις ζωές μας. Για τον κάθε ένα, υπάρχει μια αγκαλιά και ένα χέρι αποδοχής. Όσο για τα δημόσια πρόσωπα, θα έλεγα πως από τη θέση ισχύος που πολλοί κατέχουν, θα ήταν ελπιδοφόρο να κάνουν δημόσια αυτό το “άνοιγμα”, για να απενοχοποιήσουν και να εμψυχώσουν άτομα που δεν αισθάνονται τόσο δυνατά ή αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και που ζορίζονται στην καθημερινότητά τους από μία ιδιαιτερότητα (sic) που ουσιαστικά δεν επέλεξαν.

– Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τη δύσκολη κατάσταση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα σήμερα;

Η αλληλεγγύη και το μαζί. Τίποτα άλλο. Όταν επιτέλους απασχολήσουμε ένα ποσοστό της προσωπικής μας ματαιοδοξίας με τη σκέψη του συνόλου, όλα θα αρχίσουν να καλυτερεύουν. Δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα με τους ανάξιους κυβερνώντες, δε βλέπω κανένα φως. Άρα για μένα είναι μονόδρομος: είμαστε εμείς και αυτοί. Για αυτό, οφείλουμε να αγωνιστούμε ως μία γροθιά.

Λίγα λόγια την παράσταση

Γράμματα [1,5 μέτρο μακριά]

ΕΜΠΡΟΣ – Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο -ΤΑΡΑΤΣΑ

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα – Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά – +30 697 4027700

Δευτέρα & Τρίτη 20-21 & 27-28 Ιουλίου 22:00

Διάρκεια: 60’

7 ηθοποιοί φωτίζουν την ανάγκη για αγάπη δίχως περιορισμούς…

Μέσα από γράμματα που στάλθηκαν ανώνυμα, ιστορίες για coming out που έγιναν (ή δεν κατάφεραν να γίνουν) σε οικογενειακό, φιλικό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας άλλοτε αυτούσια τα λόγια των γραφόντων, άλλοτε λόγια που γράφτηκαν εκ των γραμμάτων ορμώμενα. Όσα γράφτηκαν για μας από μας… από τον καθένα ή από κανέναν… Αναζητώντας  παραλήπτη…

Μια μουσική παράσταση βασισμένη στα Γράμματα. Μια performance για τους εαυτούς που κρύβονται και για αυτά που μας ωθούν να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα μας.

… 1,5 μέτρο μακριά τον έναν από τον άλλο 

Σκηνοθεσία/δραματουργία/Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Καλογερόπουλος

Χορογραφίες: Εύη Τσακλάνου

Παίζουν: Μαρία-Στέλλα Γκότση, Ελένη Θεοδοσοπούλου, Γιώργος Καλογερόπουλος, Φανή Κουλούρη, Νατάσα Λυμπεροπούλου, Γιώργος Τριανταφύλλου, Εύη Τσακλάνου

Οργάνωση & Συντονισμός ομάδας: Ελένη Θεοδοσοπούλου

Φωτογραφίες: Ιωάννα Μελισσάργου

*η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας λόγω του covid-19

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail