Έχετε σπουδάσει ψυχολογία και ασχολείστε με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη συγγραφή βιβλίων;
Η ανάγκη για τη συγγραφή προηγήθηκε της απόφασής μου να ασχοληθώ με την ψυχολογία. Ξεκίνησα να γράφω από δεκαπέντε χρονών επειδή δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τους συνομήλικούς μου στο βαθμό που θα ήθελα. Ήμουν ένα πληγωμένο παιδί που έψαχνε κατανόηση και αποδοχή κι αυτά τα συναισθήματα βρήκαν διέξοδο στη συγγραφή. Επιπλέον, από μικρός ήθελα να διαβάζω τις σκέψεις των ανθρώπων κι αυτή η ουτοπική παιδική επιθυμία ικανοποιήθηκε ως ένα μεγάλο βαθμό αργότερα με την ενασχόλησή μου με την ψυχολογία, η οποία μου παρέχει πλέον τη δυνατότητα να διεισδύω στα βάθη της ψυχής και να ερμηνεύω την ανθρώπινη συμπεριφορά.
«ΠΡΟΒΑ ΖΩΗΣ» το τελευταίο σας βιβλίο. Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία του;
Η «Πρόβα ζωής» είναι ένα βιβλίο που καλεί τον καθένα να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να ξαναχτίσει τον κόσμο του, ώστε να τον ζήσει με το ‘’είναι’’ του και όχι με βάση τον προγραμματισμό που του δόθηκε. Μέσα στις σελίδες του παρακολουθούμε την πορεία ενός καινοτόμου καθηγητή που είχε βιώσει τραυματικά παιδικά χρόνια, αλλά βρήκε τη δύναμη να σηκώσει ανάστημα στα εμπόδια και τις απογοητεύσεις του και να γίνει φωτοδότης στις ζωές των μαθητών του. Ανάμεσά τους είναι και ένα χαρισματικό αγόρι από μια διαλυμένη οικογένεια που δεν πίστευε στον εαυτό του, με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητα τα κρυμμένα ταλέντα του. Με την ενίσχυση, όμως, του καθηγητή του καταφέρνει να αγγίξει τα όνειρά του και να κερδίσει μια ζωή πέρα από τις πληγές του.
«ΠΡΟΒΑ ΖΩΗΣ». Γιατί δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος στο βιβλίο σας;
Συνήθως ερχόμαστε στη ζωή προβάροντας τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εμάς και τα όνειρα που χτίζουν επάνω μας. Κι αυτά γίνονται δρόμος, στάση ζωής, που μας φυλακίζουν πολλές φορές σε μια ζωή ξένη προς εμάς. Το βιβλίο αποκαλύπτει τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην πρόβα της καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας, γιατί αυτός είναι ο καλύτερος ρόλος της ζωής μας σε όποια ηλικιακή ομάδα κι αν βρισκόμαστε.
«Ασύνειδα φυλακιζόμαστε στις καταβολές της παιδικής μας ηλικίας…». Είναι εύκολο κάποιος να ξεφύγει από αυτές τις φυλακές;
Εύκολο δεν είναι. Όσο πιο έντονο υπήρξε το σφυροκόπημα της σκέψης μας να δεχτούμε κάτι πέρα απ’ αυτό που ήμασταν, όσο πιο ισχυρός ήταν ο προγραμματισμός που δεχτήκαμε, τόσο και πιο δύσκολο είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους στις παιδικές μας φυλακές. Από την θεραπευτική μου εμπειρία βλέπω τους ανθρώπους να έρχονται στο γραφείο μου μετά από κάποια έντονη κρίση που τους συνέβη κι αυτό αποτελεί το έναυσμα να ξεκινήσουν τη δουλειά με τον εαυτό τους. Όσοι δε θα το τολμήσουν, μπορεί ένα βιβλίο, όπως το «Πρόβα ζωής», να τους κινητοποιήσει ώστε να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τον εγκλωβισμό στις καταβολές τους. Κι αυτό είναι αναντίρρητα ένα πρώτο μεγάλο βήμα που θα τους οδηγήσει στην αναζήτηση της πόρτας εξόδου από τις φυλακές τους.
Τα βιβλία σας στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα;
Όλα τα βιβλία μου είναι γέννημα μυθοπλασίας. Οι ήρωές μου έρχονται πρώτα εκείνοι και με βρίσκουν. Προσπαθώ μέσω αυτών να περάσω κάποια μηνύματα στον σύγχρονο άνθρωπο που θα αποτελέσουν τα ερείσματά του στο αμφίρροπο παρόν του. Βέβαια, εμπνέομαι από την ίδια την πραγματικότητα και από τις ανερμάτιστες καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μου, οι οποίες με καλούν να τις μετουσιώσω σε τέχνη.
Τι επιδιώκετε όταν γράφετε;
Σεβόμενος το τρίπτυχο συγγραφέα, κειμένου και αναγνώστη, γράφω για να μιλήσω στην ψυχή του αναγνώστη, αφού πρώτα καταθέσω τη δική μου μέσα στο κείμενο. Άλλωστε, μου έχει συμβεί πολλές φορές να ξεφυλλίζω ένα από τα βιβλία μου για να διαβάσω κάποια αποσπάσματα και να αναρωτιέμαι αν όντως τα έγραψα εγώ. Κι αυτό σημαίνει ότι γράφω χωρίς επιδίωξη. Είναι στιγμές που γράφει η ψυχή και όχι το μυαλό.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ορισμένα από τα μελλοντικά σας σχέδια;
Στο συρτάρι μου με περιμένουν τόσα βιβλία για να γράψω που φοβάμαι πως δε μου φτάνει μόνο μια ζωή. Αυτό το διάστημα γράφω ένα μυθιστόρημα για τον φόβο του θανάτου, ενώ μελλοντικά θα ήθελα να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με την ψυχή του ανθρώπου. Θα σας αποκαλύψω και την έντονη επιθυμία μου να κλειστώ κάποτε σε ένα καλύβι του Αγίου Όρους και να γράψω ένα αποκαλυπτικό για μένα βιβλίο, ορόσημο και λυτρωτικό της ύπαρξής μου.
ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ “ΠΡΟΒΑ ΖΩΗΣ” ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΛΑΜΠΑΡΔΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ
Leave a reply