Article

Ο συγγραφέας Δημήτρης Θωμάζος μας συστήνει το βιβλίο του «8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα»

  • Κύριε Θωμάζο, συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο σας βιβλίο.

Το βιβλίο μου «8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα» είναι γραμμένο για να μπορέσει να μας «ταξιδέψει» στα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Να δώσει τα δικά του μηνύματα σε όποιον το διαβάσει χωρίς να τον κουράζει με άσκοπες περιγραφές. Παρόλα αυτά , η αφήγηση δημιουργεί την δική της ζωντανή εικόνα , μέσα από το έντονο συναίσθημα  και την απρόσμενη εξέλιξη στην κάθε μια ιστορία από αυτές.

Βασικά έχει διδακτικό μα και  ψυχαγωγικό χαρακτήρα , με απώτερο σκοπό να συναρπάσει και να προβληματίσει.

 

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες με το βιβλίο σας;

Είναι ένα ανάγνωσμα το οποίο έχεις ως σκοπό του να αφυπνίσει τον αναγνώστη και να του υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά «στοιχεία» στην ζωή μας .

Αυτά είναι οι αξίες μας και δυστυχώς οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής έχουν καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στον χαρακτήρα του ανθρώπου. Κάποια πράγματα που ήταν πολύ σημαντικά κάποτε για όλους μας έχουν αργά και σταθερά «ξεφτίσει».

 

  • Οι ήρωες των βιβλίων σας έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία την οποία γνωρίζετε και ακολουθείτε ως την τελευταία σελίδα ή υπάρχει πιθανότητα «αυτονόμησής» τους κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;

Το μόνο που είναι εξ’ αρχής γνωστό είναι η φράση ή … η σκέψη που με ενέπνευσε. Η ροή της ιστορίας «με πάει» από μόνη της. Να φανταστείτε ότι όταν τελειώνω την συγγραφή της , στέκομαι να την διαβάσω κι εγώ μετά για να δω πως εξελίχτηκε.

Ότι και να γράψω ποίημα , στίχο ή διήγημα «κυλάει» από μόνο του όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και με κατακλύζουν έντονα συναισθήματα (αρνητικά ή θετικά)

 

  • Πώς περνάτε το χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με τη συγγραφή βιβλίων;

Το επάγγελμά μου είναι Καθηγητής φυσικής αγωγής  σε Δημοτικό Σχολείο, γυμναστής με λίγα λόγια. Είμαι όμως και προπονητής σε ομάδα στίβου εδώ και είκοσι ένα χρόνια .

Όταν δεν ασχολούμαι με την συγγραφή βιβλίων , γράφω ποιήματα και στίχους. Κάποια από αυτά έχουν μελοποιηθεί κιόλας  από γνωστούς και καταξιωμένους ερμηνευτές.

Οι στιγμές με τα παιδιά μου είναι πολύτιμες . Έχω ένα αγόρι και ένα κορίτσι και είναι ότι πολυτιμότερο έχω στη ζωή μου.

Οι φίλοι μου είναι επιλεγμένοι , παρόλο που είμαι ιδιαίτερα κοινωνικός από φύση μου.

 

  • Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Το επόμενο βιβλίο μου θα εκδοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι θα «ταράξει αρκετά τα νερά» με την πρωτοτυπία του σαν θέμα και σαν πλοκή.

Ήθελα να γράψω «κάτι» που δεν έχω συναντήσει ποτέ , σε ότι κι αν έχω διαβάσει.

Θέλω να πιστεύω ότι το κατάφερα και παρόλο που πάντα είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου σε θέματα δημιουργίας , στο συγκεκριμένο , έχω «πιστέψει» πολύ.

Πιστεύω ότι θα συναρπάσει πραγματικά όποιον το διαβάσει.

Έχω ξεκινήσει και μία νουβέλα αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αναφερθώ σε αυτήν .

  • Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκόμισατε από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Το σημαντικότερο κέρδος μου , είναι πιστεύω , ότι νιώθω να βελτιώνομαι σαν χαρακτήρας και σαν άνθρωπος.

Ανακαλύπτω «πλευρές» του χαρακτήρα μου που , πολλές φορές , δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν.

Προτρέπω την φαντασία μου να ξεπεράσει κάποια όρια.

Μια φαντασία , που την θεωρώ , ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία που έχω σαν άτομο και καταφέρνω , πιστεύω , να την διαχειρίζομαι αρκετά καλά προς όφελος της «ροής της ιστορίας»  και του αναγνώστη.

Και αυτό συμβαίνει εντελώς αυθόρμητα . Και αυτό , καταφέρνει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον ακόμα και για έμενα τον ίδιο.

 

  • Πώς αισθανθήκατε όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;

Το συναίσθημα ήταν μοναδικό και η συγκίνηση μεγάλη.

Δεν είναι κα λίγο πράγμα να μπορείς να μοιράζεσαι τις σκέψης σου με τόσο πολύ κόσμο και μάλιστα μέσω ενός τόσο καλαίσθητου βιβλίου , όπως αυτό που ετοίμασε με τόσο μεράκι ο εκδοτικός μου οίκος ΑΕΝΑΟΝ , που χαίρομαι ιδιαίτερα να συνεργάζομαι μαζί του.

Το να βρω έναν εκδοτικό που να μου ταιριάζει και να υπάρχει ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας , ήταν σημαντικό για εμένα.

Και είμαι πολύ ευχαριστημένος που με δικαίωσε η επιλογή μου αυτή , με τον καλύτερο τρόπο.

 

  • Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικόκαλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Σε προσωπικό επίπεδο τα όνειρά μου είναι συνηθισμένα όπως και για κάθε πατέρα. Θέλω να δω τα παιδιά μου ευτυχισμένα και αυτό θα μου είναι αρκετό.

Για τον εαυτό μου , σε προσωπικό επίπεδο , είμαι ολιγαρκής και δεν χρειάζομαι πολλά . Ένα χαμόγελο , μία όμορφη κουβέντα με ανθρώπους που σέβομαι και αγαπώ  , φτάνει για να με «γεμίσει».

Σε επαγγελματικό επίπεδο θα ήθελα να γίνω ένας καλός εκπαιδευτικός και προπονητής , έτσι ώστε να καμαρώνω τα παιδιά που μεγαλώνουν στα χέρια μου , βλέποντάς τα να προκόβουν στη ζωή τους τόσο επαγγελματικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Στον καλλιτεχνικό τομέα , όνειρό μου είναι , κάποια στιγμή να καταφέρω να μοιραστώ τις σκέψεις μου , με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο μέσω των βιβλίων μου , στίχων , ποιημάτων ή και άρθρων μου , που ανεβάζουν πολύ συχνά σε πολλές ιστοσελίδες ή εφημερίδες.

Έχω μερικά όνειρα ακόμα , αλλά τα κρατάω ακόμα για εμένα , γιατί είναι μακρινά  , που ίσως δεν πραγματοποιηθούν ποτέ .

Όμως όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Αν και προτιμώ τα μικρά και σταθερά βήματα στη ζωή μου.

Ένα κάθε φορά. Τα πολλά και τα μεγάλα , με κάνουν να νιώθω ότι «τρέχω» και αυτό , δεν έχει πάντα και τις καλύτερες συνέπειες.


 

Περίληψη βιβλίου

 

Το βιβλίο περιέχει οκτώ αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες έχουν ως σκοπό τους, να μας ταξιδέψουν με ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο σε φανταστικούς όσο και σε πραγματικούς κόσμους.

Η ιδιότητα του συγγραφέα, ως εκπαιδευτικός, του επέτρεψε να αντιληφθεί ότι είναι πολύ δύσκολο στην εποχή μας να διδαχθούν οι αξίες αποτελεσματικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα.

Έτσι αποφάσισε μέσω της αφηγηματικής μεθόδου, να «περάσει» στον αναγνώστη τις σκέψεις και τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει με τρόπο που να κρατάει το ενδιαφέρον, την αγωνία και προπάντων να μην κουράζει αυτόν που θα πάρει το βιβλίο στα χέρια του.

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και το άγχος, έχουν κατά κάποιον τρόπο, κοιμίσει κάποιες πλευρές του μυαλού μας και της ψυχής μας που είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τον κάθε έναν από εμάς.

Στόχος του συγγραφέα είναι να αφυπνίσει τον αναγνώστη και να τον βοηθήσει να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ή απλά αγνοούσε την ύπαρξή τους.

Η ευαισθησία, η αγνότητα των αισθημάτων, η αγάπη σε όλες της μορφές της, η ανάγκη της επικοινωνίας, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και η χρησιμότητα της φαντασίας είναι μόνο μερικά από όσα θα ανακαλύψουμε εδώ μέσα.

Όλα αυτά , είναι τα πρώτα «δομικά υλικά» για να «χτίσεις όνειρα» και μετά να «βαδίσεις» τον δύσκολο δρόμο για την πραγμάτωσή τους.

Εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα βρίσκονται οι μεγαλύτερες αλήθειες και αξίες του ανθρώπου.
Πρέπει όμως να τις προσφέρεις  με τέτοιον τρόπο  ώστε να είναι ευχάριστες, με ενδιαφέρον και προσιτές για κατανόηση από όλους και όλες τις ηλικίες.
Πρόκειται  για ταξίδια στην απέναντι όχθη  του μυαλού εκεί που όλα είναι δυνατά παραμυθένια και μαζί  απίστευτα αληθινά.
Σας δίνουμε μία υπόσχεση ότι το ενδιαφέρον θα μείνει σε όλους σας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Δημήτριος Θωμάζος του Μιχαήλ γεννήθηκε στην Θεσπρωτία το 1968.
Έζησε στην πόλη της Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας τα νεανικά του χρόνια και τελείωσε τις σπουδές του στην Εθνική Γυμναστική ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) το 1995.
Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας από το 2000.
Ξεκίνησε να γράφει στίχους, ποιήματα και διηγήματα από την εφηβική του ηλικία αλλά ασχολήθηκε περισσότερο μετά τις σπουδές του.
Στιχουργικά έχει συνεργαστεί με τον εξαιρετικό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Γιαννόπουλο από το 2015 και έχουν ερμηνεύσει τραγούδια τους η Ελένη Δήμου, ο Νίκος Μπλιός, η Αλεξάνδρα Λυκούδη και άλλοι τραγουδιστές που τον τίμησαν με τη φωνή τους.
Ακολούθησε το διήγημα έχοντας ως σκοπό του να γράφει σύντομες ιστορίες οι οποίες να μην κουράζουν ιδιαίτερα, να κρατούν το ενδιαφέρον και πάντα να έχουν κάποιο ηθικό δίδαγμα, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους.
Αποδείχτηκε ότι επηρεάζουν πολύ θετικά όσους τα διάβασαν και μάλιστα ανθρώπους όλων τον ηλικιών.
Μετά από δικιά τους ασφυκτική πίεση αποφάσισε να τα δώσει σε εκδοτικό οίκο
Και επέλεξε τις Εκδόσεις Αέναον – Aenaon Publications
Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 2016 με τίτλο 8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα από τις εκδόσεις Αέναον.

 

Τίτλος βιβλίου:8 ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα

Συγγραφέας: Δημήτρης Θωμάζος

Εκδόσεις Αέναον

Είδος: Ελληνική Πεζογραφία

Κυκλοφορία: 1 Οκτωβρίου 2016

Σελίδες: 68

Τιμή: 13,00 ( με ΦΠΑ)

 

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail