- Μουσικός, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Ποιο από τα τρία σε κάνει να αισθάνεσαι πιο πολύ «εσύ»;
Και τα τρία! Αυτά τα τρία μαζί με το “εμψυχωτής” και το “ποιητής” με κάνουν όλα να αισθάνομαι όμορφα και πλήρης ειδικά όταν εμπεριέχουν αγώνα και ουσιώδεις γέφυρες με την κοινωνία. Στο τέλος όμως της ημέρας όλα μεταφράζονται σε μουσική και ποίηση.
- Σε ένα έργο, τι είναι αυτό που σε ιντρικάρει να «ασχοληθείς» μαζί του;
Οι κοσμοαλλαχτικές του ποιότητες. Τα νοήματα που μιλούν για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Ο συναισθηματικός του ορίζοντας. Η πνευματική του κίνηση. Και μια αύρα συναισθηματικής μεταφυσικής που την νιώθω στην καρδιά μου μα δεν μπορώ να εξηγήσω…
- Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου θεατρικά;
Αποφεύγω να ζω στο μέλλον. Το παρόν πάλλεται θαυμάσια. Ζω για την κάθε στιγμή. Η ζωή είναι δώρο.
- Η παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» που σκηνοθέτησες κέρδισε τα βραβεία καλύτερης παράστασης της χρονιάς και καλύτερης σκηνοθεσίας. Πώς βίωσες όλη αυτή την διαδικασία;
Το χάρηκα πολύ. Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή. Μια στιγμή δικαίωσης προσωπικής αλλά και ευτυχής συγκυρία για όλη την παράσταση. Όπως και στο βραβείο Χορν και στο βραβείο του Αθηνοράματος αλλά και σε άλλες βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό προσπαθώ να μην παρασέρνομαι από την εφήμερη χαρά των βραβεύσεων. Η πραγματική βράβευση δεν θορυβεί ούτε γίνεται κάτω από λαμπερά φώτα. Όπως 3 χρόνια πριν όταν μια κυρία μου είπε ότι έκλαψε έναν μήνα μετά από μια παράστασή μου γιατί λυτρώθηκε μέσα της. Όπως όταν μια συνεργάτης μου μου εκμυστηρεύτηκε ότι ξεκίνησε θέατρο μετά την παρακολούθηση με τον παππού της της παράστασής μου “Διχοτομημένος Υποκόμης”. Όπως χθες όταν ένας υπέροχος 83χρόνος με επαίνεσε σε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα και το επόμενο πρωί συναντηθήκαμε και μου έδωσε τα βιβλία που έχει γράψει και ένα βινύλλιο με τραγούδια του.
- Αυτές τις μέρες μπορούνε να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την θεατρική παράσταση “Από την Αντιγόνη στην Μήδεια”. Μίλησέ μας για αυτή σου τη δουλειά.
Είναι η παράσταση που αγάπησα όσο καμία. Η παράσταση που γεννήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ικαρία. Η παράσταση στην οποία η Μαρία Παπαφωτίου καταθέτει έναν πραγματικό υποκριτικό άθλο πλάθοντας με αίμα και ψυχή δέκα γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η παράσταση που μιλά για τη μητριαρχία ως πολιτική επιλογή, που υπερασπίζεται τη μνήμη ως λειτουργία αντίστασης, που προτείνει την ποίηση ως ανακουφιστική νησίδα στο άνυδρο τοπίο του βίου μας … Μα πέρα από όλα αυτά είναι μια παράσταση συνολικής δημιουργίας, ένα οπτικό ποίημα, μια κατάθεση εντελώς προσωπική και αποκαλυπτική : με τη σκηνοθεσία, τη μουσική , το video art, με την παρουσία μου ως ποιητής πάνω στη σκηνή και φυσικά με το κείμενο που έγραψα νιώθω εδώ και 3 χρόνια που παίζεται η παράσταση ότι ανοίγω όλους τους πόρους της ψυχής μου στην κοινότητα για να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία αλλά και τον αγώνα του καθενός μας να διατηρήσει την ποιητική και ποιοτική του τρυφερότητα μέσα στην βαρβαρότητα. Μετά την Κορέα λοιπόν, το θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου, την Washington και τις παραστάσεις σε όλη την χώρα, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε αυτή την παράσταση και ως φιλμική εμπειρία με την υπέροχη πολυκάμερη βιντεοσκόπηση του Άρη Αγγέλου. Απομένουν 2 μέρες για τη λήξη του live streaming και ήδη έχει τεράστια απήχηση με πάρα πολλά υπέροχα μηνύματα υποστήριξης από τους θεατές. Έχουμε κατασυγκινηθεί όλοι στην ομάδα Άναμ(μα). Και δεν ξεχνάμε ότι αυτό το όνειρο αυτής της παράστασης, πριν 4 χρόνια, γέννησε αυτή η ομάδα.
- Ποιος ρόλος, που έχεις υποδυθεί εως τώρα, θεωρείς ότι σε έχει στιγματίσει;
Τρεις είναι : ο Εξόριστος μουσικός στο “Χωρίς Μουσική” γιατί ήρθα πολύ κοντά στην πιο βαθιά μου ουσία, ο ποιητής στο “Από την Αντιγόνη στην Μήδεια” γιατί ο ρόλος και το έργο με άλλαξε σαν καλλιτέχνη και ο γλύπτης Καπράλος στο ομώνυμο έργο σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου γιατί στα χέρια αυτού του δασκάλου του θεάτρου ένιωσα να αλλάζω κι εγώ σαν γλυπτό και να παίρνω επί σκηνής πολλές απρόσμενες μορφές.
- Θα ήθελες να μας μιλήσεις για το θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου και … τη συντροφιά των ονειροπόλων;
Είναι μια μαγική σύμπραξη τριάντα περίπου ανθρώπων από διάφορους χώρους, επαγγέλματα, ηλικίες που αποφάσισαν να αντιδράσουν στις τεχνητές κρίσεις του συστήματος αλλά και στη γενικότερη βαρβαρότητα που μας κυκλώνει με συλλογική δράση, με επινοητικότητα και δημιουργικότητα. Κάνουμε ποιητικές βραδιές, προβολές, live, συνεντεύξεις από σημαντικούς ανθρώπους του καιρού μας και οργανώνουμε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Είναι μια εφαρμοσμένη ουτοπία, είναι αληθινή αλληλεγγύη, είναι ζεστασιά ψυχής, είναι αγάπη. Και ονειρευόμαστε παθιασμένα να αλλάξουμε τον κόσμο, ή τουλάχιστον να τον αφήσουμε έναν καλύτερο μέρος απ΄ό,τι τον βρήκαμε. Στη σελίδα μας στο facebook και στο κανάλι μας στο youtube μπορεί κανείς να βρει τις πρώτες μας προσπάθειες εξωστρέφειας που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο. Τίποτα από όλα αυτά τα πανέμορφα δε θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου να μας εμπιστευτούν το θέατρο Άλφα ως ορμητήριο των δράσεων μας και φυσικά ο Τάσος Ιορδανίδης με τον οποίο μας δένει φιλία από τα χρόνια της σχολής και ο οποίος έχει αναλάβει ως παραγωγός το θέατρο Άλφα για τα επόμενα 5 χρόνια.
- Πες μας δυο λόγια τη “Μικρή Ελλάδα”;
Είναι ένα διαδικτυακό σεμινάριο που επινόησα στην διάρκεια της προηγούμενης καραντίνας και το μοιράζομαι και πάλι έμπρακτα με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και της ομογένειας. Κάθε μέλος συμβάλλει με ιστορίες από τον τόπο του, τους προγόνους του, τις βόλτες του και εγώ καθοδηγώ την ομάδα στις διάφορες θεματικές με εργαλείο τη θεατρική μου μέθοδο. Ταυτόχρονα σκηνοθετώ αυτές τις ιστορίες φιλμικά μαζί με τη βοηθό μου Νατάσα Φαίη Κοσμίδου ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί μια σπονδυλωτή ταινία. Η συγκίνηση είναι τεράστια καθώς ανακαλύπτουμε σε κάθε μας συνάντηση πτυχές του Ελληνισμού που αγνοούσαμε αλλά και πτυχές του αχαρτογράφητου νησιού ευαισθησίας, ποίησης, νόησης και φιλοσοφίας κάθε μέλους της ομάδας. Μια συγκλονιστική εμπειρία που μας κράτησε ζωντανούς μέσα στο γεμάτο προκλήσεις 2020.
- Θέατρο και κορωνοϊός. Μοιράσου μαζί μας την άποψη σου για αυτό το δίπτυχο.
Δυο πτυχές και δυο λέξεις μόνο : Θα νικήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μοιράστηκες μαζί μας. Σου ευχόμαστε Καλή πέρα για πέρα δημιουργική Χρονιά!!!
Leave a reply