Article

ΆΡΩΜΑ GINGER … ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ … ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

  1. “Άρωμα ginger”. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η 2η ποιητική σου συλλογή από την Άνεμος εκδοτική. Θα ήθελες να μας την συστήσεις;

Το «Άρωμα ginger» είναι μια συλλογή που πραγματεύεται τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις. Στην πρόκληση, στην ολοκλήρωση, στην απουσία και στην αποδοχή του. Στη μεταμόρφωσή του. Μέσα από τα ποιήματά μου, μιλάω για τις αλήθειες μου χωρίς φόβους και αναστολές. Όπως ακριβώς πρέπει να εκφράζεται ο έρωτας. Με θάρρος, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό, επαναστατικότητα και αυθεντικότητα. Είναι μια συλλογή η οποία πήρε τη μορφή μουσικο-θεατρικού διαλόγου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022). Τα ποιήματα της συλλογής τα συνέδεσα με κάποια τραγούδια μου κι έπλεξα μια ιστορία. Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Βιωματική.

2. Πότε ξεκίνησες να γράφεις ποιήματα;

Ξεκίνησα να γράφω ποιήματα από μικρή. Μου άρεσε να παίζω με τις λέξεις. Με τα νοήματα. Με τις εικόνες. Μου άρεσε να δημιουργώ συναισθήματα. Να αποτυπώνω στο χαρτί κομμάτια από τον εσωτερικό μου κόσμο. Μέσα στα χρόνια άρχισα να συστήνομαι στον εαυτό μου γράφοντας, να αποκαλύπτομαι. Άρχισα να βρίσκω μια ελευθερία στην ποίηση. Μια λύτρωση.

3. Τραγουδοποιός – Ποιήτρια. Ποιος ο δεσμός της ποίησης με τη μουσική κατά την γνώμη σου;

Ασχολούμαι με την τραγουδοποιία και την ποίηση από μικρή ηλικία.

Η ποίηση είναι τραγούδι και το τραγούδι ποίηση.

Για μένα είναι αλληλένδετα. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω.

«Άλλωστε, τι θαρρείς πως στο βάθος είναι η ποίηση;

Είναι η γύρη των πραγμάτων του σύμπαντος

Η γύρη σε πράξεις, η γύρη σε οδύνη, σε φως,

σε χαρά, σε αλλαγές, σε πορεία, σε κίνηση.

Η ζωή κι η ψυχή σ’ ένα αιώνιο καθρέφτισμα μέσα στο χρόνο.

Τι νομίζεις λοιπόν. Kαταβάθος η ποίηση

είναι μι’ ανθρώπινη καρδιά

φορτωμένη όλον τον κόσμο.» Νικηφόρος Βρεττάκος

«Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα» Πλάτων

4. Ποια ήταν η αφορμή για την έκδοση της συλλογής σε βιβλίο;

Το «Άρωμα ginger» ως μουσικο-θεατρικό έργο, απέσπασε πολύ θερμές κριτικές.

Η αγάπη του κόσμου και το αγκάλιασμα στο έργο μου ήταν η αφορμή για να το εκδώσω σε βιβλίο.

Πολλοί έρχονταν να με βρουν στο τέλος των παραστάσεων συγκινημένοι γιατί τους είχε αγγίξει πολύ όλο αυτό που είχαν δει. Αρκετοί μου είπαν ότι ταυτίστηκαν, ότι αναγνώρισαν τον εαυτό τους μέσα στα ποιήματά μου, στα κείμενά μου.

Πάντα ήθελα να επικοινωνήσω την τέχνη μου, να μοιραστώ δημόσια τα ποιήματά μου ώστε να μπορούν να με διαβάζουν, να συνδέονται, να ταυτίζονται μαζί μου οι αναγνώστες. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινές ανάγκες, επιθυμίες, συναισθήματα, ευαισθησίες. Έτσι ξεκίνησε και το «Άρωμα ginger». Ήθελα να πω μια δική μου ιστορία στον κόσμο. Μια ιστορία γεμάτη βιώματα και αλήθειες μέσα από τα ποιήματά μου.

5. Αν σου ζητούσα να διαλέξεις κάποιους στίχους σου που αγαπάς ιδιαιτέρως, ποιοι θα ήταν αυτοί και για ποιον λόγο;

«Κυριακή ο χρόνος.

Αίνιγμα η ζωή που πάντα με θυμάται».

Έχω μια αδυναμία στις Κυριακές. Δεν την είχα πάντα. Την απέκτησα μεγαλώνοντας. Όσο κι αν κάποια πράγματα μπορεί να φαντάζουν αινιγματικά, ο χρόνος στέκει μονίμως εκεί στις γωνιές του κόσμου να μου θυμίζει την ύπαρξή του και την ανάγκη να εξελίσσομαι. Να προχωρώ. Να κοιτώ μπροστά και να ανοίγω νέους δρόμους στην ψυχή. Κι η Κυριακή πάντα μου το θυμίζει αυτό με έναν ανεξήγητο δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

«Έγινε κι η αδιαφορία χρόνια πάθηση.

Ντύσου καλά.

Φυσάει μελαγχολία.»

Ο παραπάνω στίχος είναι μια διαπίστωση. Κι αν με πειράζει κάτι, είναι η συναισθηματική απάθεια. Η απουσία αντίδρασης. Η αδιαφορία. Η έλλειψη συγκίνησης ενός εσώτερου εαυτού. Η συναισθηματική αποστασιοποίηση. Η ερήμωση της ψυχής. Αυτά με πειράζουν. Μα αυτό που με πειράζει περισσότερο είναι ο υπερθετικός βαθμός από το ρήμα «νιώθω».

«Εκεί που δεν τολμάς να πας,

εκεί είναι όλο το φως

που τρομάζεις να γεννήσεις».

Εκεί που φοβόμαστε να πάμε, εκεί είναι το φως της ψυχής μας.

Εκεί είναι η ζωή. Εκεί είναι το φως μας.

Αυτό που μας φοβίζει να κάνουμε πολλές φορές είτε από έλλειψη τόλμης, ανασφάλεια, αναποφασιστικότητα ή αναβλητικότητα είναι αυτό που μας δείχνει προς τα πού πρέπει να πάμε. Γι’αυτό να τολμάμε γι’αυτά που θέλουμε και να πιστεύουμε πως όλα είναι εφικτά. Γιατί όπως έχει πει κι ο υπέροχος Fernando Pessoa, «όλα αξίζουν τον κόπο, αν η ψυχή δεν είναι μικρή». Μια μεγάλη αλήθεια που συμμερίζομαι απόλυτα.

6. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Συγγραφή βιβλίων. Δισκογραφία. Live εμφανίσεις. Συνεργασίες

Βιογραφικό

Η Μαρία Βούλγαρη (Maria Voulgari) είναι τραγουδοποιός και ποιήτρια με καταγωγή από την Κέρκυρα. Σπούδασε Διατροφολογία-Διαιτολογία στο Πανεπιστήμιο Surrey (Αγγλία) και μετεκπαιδεύτηκε με Master of Science στην Ασφάλεια Τροφίμων Υγιεινή και Διοίκηση στο Παπενπιστήμιο Birmingham (Αγγλία).

Συστήθηκε επίσημα στη δισκογραφία το 2018 με την «Αναγέννηση», το πρώτο της single από την «InSideOut Music Web Promotion», ένα τραγούδι που έγραψε με αφορμή τις φωτιές στο Μάτι της Αττικής, σε δική της μουσική και στίχους του ποιητή Βασίλη Σαμοΐλη.

Το Μάιο του 2021 κυκλοφόρησε η δεύτερη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, το 5 Track Digital EP με τίτλο «Κάτι να με κρατά» από την «InSideOut Music Web Promotion». Ένα ψηφιακό άλμπουμ με πέντε τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους.

Τον Απρίλιο του 2023 κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική της δουλειά με ένα single τραγούδι σε δική της μουσική και στίχους, με τίτλο «Κι εγώ περιμένω» από την MusicShotsGR (Cygnus Music ltd.) Ένα ντουέτο που ερμηνεύει μαζί με τη Θέλμα Καραγιάννη.

Έχοντας ήδη πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ξεχώρισε για την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της και την ερμηνεία της μέσα από τα τραγούδια της.

Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο της τραγούδι στην κιθάρα. Έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά τραγούδια με ελληνικό, αγγλικό καθώς και πορτογαλικό στίχο.

Έχει εμφανιστεί σε γνωστές μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

Ένα από τα τραγούδια της, με τίτλο «Τα όμορα κελιά της σιωπής», απέσπασε το 1o Βραβείο στην κατηγορία «Τραγούδι» στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014.

Το τραγούδι αυτό φιλοξενήθηκε στην ταινία του Παντελή Σκουρλά, «Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη». Η ταινία ανέβηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018.

Το Νοέμβριο του 2022 απέσπασε Τιμητική Διάκριση -Βραβεία Οδυσσέας- στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου.

Στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014, το ποίημά της «Αντικατοπτρισμός» κέρδισε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».

Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης από τις Εκδόσεις 24 γράμματα (ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ…1 – Ευ…Ποιήματα & Ευ…Λογήματα) και από τις Εκδόσεις Ωκεανός (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Μέρες και νύχτες μιας καραντίνας).

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Σολ Δίεση Μινόρε» κυκλοφόρησε το 2019 από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις «Issuu».

Το «Άρωμα ginger» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή από τις εκδόσεις Άνεμος εκδοτική.

Η συλλογή αυτή φιλοξενήθηκε με τη μορφή μουσικο-θεατρικού διαλόγου στον τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022).

YouTube https://www.youtube.com/@mariavfreespirit

Official Facebook page https://www.facebook.com/mariavoulgari.singersongwriter/

Instagram https://www.instagram.com/voulgari_maria_

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail