Article

Αστερόπη Χαριτίδου : “Το επάγγελμα του ηθοποιού ποτέ δεν υπήρξε εύκολο είτε στην εύρεση είτε στην άσκηση του”

 

Aστερόπη Χαριτίδου
  • Μίλησες μας για την επαγγελματική σου πορεία έως σήμερα..

Ως νέα ηθοποιός στο χώρο έχω να πω ότι είμαι πολύ τυχερή. Αμέσως μετά τη δραματική σχολή το ταξίδι ξεκινά από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας υπό τη διεύθυνση του κ.Βόγλη, πρώτη  στάση στην Αθήνα και  στις Μορφές Έκφρασης του κ.Κινδύνη , δεύτερη στάση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών υπό τη διεύθυνση του κ. Μέντη όπου και βρίσκομαι από το 2012 μέχρι σήμερα. Παράλληλα συμμετέχω σε παραστάσεις μικρότερων ομάδων του ελεύθερου θεάτρου (claps ‘n’ lygm, enigma, ομάδα Θ) ενώ προέκυψε κι ένα πέρασμα από το Κ.Θ.Β.Ε ως βοηθός σκηνοθέτη. Λέω πολλά; Βαρεθήκατε;

Aστερόπη Χαριτίδου

 

  • Φέτος συμμετείχες στην θεατρική παράσταση το “Δώρο” των Ρήγα – Αποστόλου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο  Σερρών και σε μια παιδική κουκλοθεατρική παράσταση που πηγαίνει πρωινά σε σχολεία της Β.Ελλάδας.Πες μας λίγα λόγια για αυτές τις συνεργασίες.

Ξεκινώ από το  «Δώρο» των Α.Ρήγα και Δ.Αποστόλου σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Μέντη με τους Κ.Ευαγγελίδου, Γ.Καρύδα, Ε.Ζλαντίντση, Ε.Δαμιανίδου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκα σε μια δουλειά  με τους ταλαντούχους συναδέλφους , εδώ και 5 χρόνια ανήκω στο δυναμικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό. Και ναι, όταν  η συνεργασία προκύπτει τόσο φυσικά, οι πρόβες κυλούν εύκολα και δημιουργικά. Ε, εντάξει είναι κλισέ δε λέω, αλλά αφού περνάμε όντως καλά, τι να πω; Ψέμματα;

Aστερόπη Χαριτίδου

 

Η κουκλοθεατρική παράσταση που παρουσιάζεται στο χώρο των σχολείων λέγεται «Ένας Παράξενος Φίλος» , είναι παραγωγή της ομάδας Θ σε σκηνοθεσία του Χ.Παυλίδη και κείμενο του Δ. Μικιού .Φέτος κλείνει αισίως τα τρία χρόνια παρουσίας της στο χρόνο. Είναι μια υπέροχη δουλειά με θέμα τη διαφορετικότητα και νιώθω πολύ τυχερή που συμμετέχω. Αυτό το «τυχερή» το  ξαναείπα ε; Επαναλαμβάνομαι τελικά αλλά δεν αλλάζω τη λέξη.

Aστερόπη Χαριτίδου

 

  • Το παιδικό θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος θεάτρου. Τι σε γοητεύει σε αυτό;

Το παιδικό θέατρο κουβαλάει στον έναν ώμο μαγεία και στον άλλο ώμο ευθύνη. Διαμορφώνει στην ουσία την αισθητική των αυριανών θεατών, των αυριανών πολιτών. Χρειάζεται τόνους προσοχής και φροντίδας μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά. Σε καρδούλες και μυαλουδάκια έτοιμα να απορροφήσουν τα πάντα.

Aστερόπη Χαριτίδου

Στο τι με γοητεύει θα σας απαντήσω με κάτι που συνέβη. Τελειώνοντας μια παράσταση με τον «Ένα Παράξενο Φίλο» ήρθε η νηπιαγωγός την ώρα που μαζεύαμε το σκηνικό , κρατώντας ένα κοριτσάκι από το χέρι. «Μας εμπνεύσατε» είπε. «Από την αρχή της χρονιάς ζωγραφίζει μόνο τέτοια» λέει και μας δείχνει την πρώτη ζωγραφιά -όλο και μόνο μουντζούρες.  «Σήμερα , ζωγράφισε αυτό» και μας δείχνει τη δεύτερη ζωγραφιά, με υπέροχα παιδικά ζωγραφισμένες 2 κούκλες της παράστασής μας. Ναι , μετά ακολούθησαν συγκινήσεις, μάτια βουρκωμένα και τέτοια. Καταλάβατε όμως; Μαγεία και ευθύνη!!!

Aστερόπη Χαριτίδου

 

  • Μπορεί τη σημερινή εποχή της κρίσης ένας ηθοποιός να ζει αξιοπρεπώς εξασκώντας μόνο αυτό το επάγγελμα;

Μπορεί εξασκώντας μόνο κάποιο άλλο; Ας ορίσουμε αρχικά το αξιοπρεπώς γιατί κι οι μισθοί του σήμερα , κάποτε δεν πληρούσαν τους όρους του «αξιοπρεπούς».  Όπως και να χει, αν ρωτάτε αν μπορεί κάποιος να ζήσει μόνο κάνοντας θέατρο, ναι μπορεί. Εγώ απ’αυτό ζω. Έχω φίλους ηθοποιούς που ναι απ’αυτό ζουν. Το θέμα είναι «πώς;». Διότι στο ελεύθερο θέατρο για να «ζεις» πρέπει να κάνεις 3 διαφορετικές παραστάσεις ταυτόχρονα. Σας μιζέριασα λίγο ε; Δεν ήταν ακριβώς αυτή η πρόθεσή μου. Το επάγγελμα του ηθοποιού ποτέ δεν υπήρξε εύκολο είτε στην εύρεση είτε στην άσκηση του. Τώρα θέλει περισσότερη επιμονή , περισσότερη υπομονή και περισσότερη δουλειά. Αυτό. Προσπάθεια κι απόφαση θέλει.

Aστερόπη Χαριτίδου

 

 

  • Όσο μεγαλώνουμε, λένε πως βλέπουμε πιο καθαρά τα μειονεκτήματά μας. Ποιο από αυτό θα ήθελες να πετάξεις με την πάροδο του χρόνου;

Πωωω, τι ερώτηση είναι τώρα αυτή…Πολλά ελαττώματα , χαμός. Εκτός δηλαδή από την ειλικρίνεια και την ευαισθησία που τα έχουν όλοι. Μμμμ μιλάω πολύ. «Φαίνεται» θα μου απαντήσετε και θα έχετε δίκιο.

Aστερόπη Χαριτίδου

 

6.Τι σημαίνει για εσένα Κάβα Τέχνης.

Μου αρέσει η λέξη κάβα. Εκτός από το αλκοόλ που ρέει ήδη στο μυαλό στο άκουσμά της , με πάει στον όρο «φύλαξη». Φύλαξη λοιπόν. Φύλαξη της τέχνης. Χρειαζόμαστε μια κάβα τέχνης πιθανώς και μια κάβα αισθητικής και μια κάβα αγάπης και πάει λέγοντας. Εξαιρετική επιλογή ονόματος για το site σας.

Aστερόπη Χαριτίδου
Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail