Article

Είδαμε την παράσταση “KΩΔΙΚΑΣ… ΓΥΝΑΙΚΑ”, σε σκηνοθεσία Βαλεντίνου Τσίλογλου , στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής.

Πέμπτη βράδυ, η Κava-Τexnis, βρέθηκε στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, για να παρακολουθήσει τη παράσταση “Κώδικας… γυναίκα”, μια σκηνική σύνθεση του Βαλεντίνου Τσίλογλου που αποτελείται από τέσσερις συγγενικούς μονολόγους, διαφορετικών δεκαετιών και δημιουργεί τέσσερις μικρόκοσμους, ασύνδετους φαινομενικά μεταξύ τους, αλλά με κοινές αναφορές και υπόγειες διαδρομές.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαλεντίνος Τσίλογλου καθώς και την μουσική ένδυση της παράστασης και παίζουν με αλφαβητική σειρά, Χριστιάννα Ανανιάδου, Κατερίνα Παπαθανασιάδη, Βαλεντίνος Τσίλoγλου και Έφη Χαντζούλη.

Η είσοδος στο θέατρο ξεκινάει με ένα ευχάριστο ξάφνιασμα καθώς η σκηνή χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά «διαμερίσματα» και οι οικοδέσποινες, μας υποδέχονται στο χώρο τους και μας εξιστορούν την αλήθεια τους.

Υπόθεση:
Τέσσερις γυναίκες , που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, μικροαστικής τάξης, που για κάποιο λόγο βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο, αναζητούν τη λύτρωση.
Κωμικές εκ πρώτης όψεως φιγούρες, παλεύουν να παραμείνουν αναλλοίωτες μέσα σε ένα κόσμο εχθρικό. Σε μια κοινωνία που τις γυναίκες αυτές τις χαρακτηρίζει ως “περιθωριακές” , οι ίδιες παραμένουν εκτεθειμένες και ευάλωτες μπροστά μας, με την ελπίδα να μην γίνουμε επικριτικοί μαζί τους αλλά να τις αγκαλιάσουμε και να τις αγαπήσουμε.


Τα θέματα που πραγματεύονται στους μονολόγους στρέφονται γύρω από το αίσθημα της μοναξιάς και των αδιεξόδων που βιώνουν άνθρωποι κυρίως της μεσοαστικής ή μικροαστικής τάξης. Επικεντρώνονται στη ζωή κοινωνικών παριών, σε γυναίκες, οι οποίες για κάποιο λόγο δεν ακολούθησαν την περπατημένη και ενώ έπρεπε να βαδίσουν τον σωστό και καθωσπρέπει δρόμο, εκείνες απλά πέταξαν τα παπούτσια τους και συνέχισαν την πορεία τους μέσα από μοναχικά μονοπάτια. Με κοινή θεματολογία όπως ο θάνατος, η φθορά, η ενοχή και η προσωπική και κοινωνική απομόνωση, οι γυναίκες αυτές παίρνουν φώς και από τις σκιές του δρόμου και τις κλειστές πόρτες των σκοτεινών σπιτιών τους, παρουσιάζουν τη μοναδικότητα τους.

“Αλλόκοτες” φαινομενικά γυναίκες, οι οποίες αξίζει να ονομάζονται “ηρωίδες της καθημερινότητας”.


Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου, ως σκηνοθέτης, έπειτα από τις επιτυχημένες παραστάσεις “Δείπνο Βασδιλισσών” σε κείμενο του ίδιου στο Θέατρο ΠΚ και το “Mοναστήρι” στο θέατρο Βαφείο- Λάκης Καραλής, μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Βαφείου και πάλι, κάτι εντελώς νέο και καινοτόμο. Μια σκηνική σύνθεση τεσσάρων μονολόγων – ρολόι, μέσα σε ένα θέατρο που θα μπορούσε να είναι τέσσερις mini – σκηνές, τέσσερα διαφορετικά σταθερά σκηνικά σε μια παράσταση. Η σκιαγράφηση και απόδοση τεσσάρων εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων με πολλά όμως κοινά. Ευρηματικός, , δυναμικός, μοντέρνος και πάντοτε σοβαρός και επίκαιρος στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο και τις κοινωνικές καταστάσεις, ο Βαλεντίνος Τσίλογλου, δίνει μαθήματα πρωτοτυπίας και καλλιτεχνικής ποιότητας με αυτήν εδώ την προσπάθειά του.

Για άλλη μια φορά, έχει τον θαυμασμό και εκτίμησή μας για όλα όσα μας παρουσιάζει. Μαζί με τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια, του ευχόμαστε πάντοτε να συνεχίζει να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις ποιότητα και έμπνευση, όντας ένας εξαιρετικός δημιουργός και σκηνοθέτης!


Για να δούμε τι έχουν να μας πουν οι τέσσερις πρωταγωνιστές!
Σόνια, μια διεμφυλική γυναίκα που ξεπηδά από τη δεκαετία του 70s, ζει σε ένα σπίτι στο Κουκάκι και η μόνη της παρέα, οι αναμνήσεις του παρελθόντος της. Έλσα, μια “φυλακισμένη” γυναίκα των 80s, που της αρέσει να χώνεται στις ζωές των άλλων προκειμένου να βρει τη δική της. Ρόζα, μια αλκοολική γυναίκα των 90s, που είναι εγκλωβισμένη κάτω από τα πρέπει ως σύζυγος παπά σε ένα χωριό της Ελλάδας. Λίλα, μια ηθοποιός των 00s, που προσπαθεί να κάνει καριέρα με οποιοδήποτε τρόπο. Μοναχικές, κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες που καταφεύγουν σε ενέργειες είτε μονότονες, είτε απελπισμένες είτε ακραίες, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν τη δική τους, προσωπική ελευθερία και ευτυχία. Ακόμα κι αν είναι εγκλωβισμένες σε ένα κουτί. Σε ένα σπίτι ή στη φυλακή, στην εκκλησία ή στο απαγορευμένο μαγαζί με τις φακές ,σε ένα καμαρίνι ή σε κάποια ακρόαση, στο πεζοδρόμιο ή στα μπουζούκια.

Οι τέσσερις μονόλογοι, γίνονται η φωνή τόσων παρόμοιων, “πειραγμένων” ψυχών οι οποίες φωνάζουν σιωπηλά, “δείτε μας, μη μας αγνοείτε, αλλά ταυτόχρονα προς Θεού, αφήστε μας στην ησυχία μας!”. Οι μονόλογοι αυτοί είναι τελικά μια μαρτυρία και μαζί ένα μανιφέστο για το ατομικό δικαίωμα που έχει ο καθένας από εμάς στην ελευθερία του.


Τελικά, ελεύθερος είναι όποιος ονειρεύεται. Και αυτοί οι χαρακτήρες, αν και μπορεί να μην έχουν αγγίξει το όνειρο, προσπαθούν να ζήσουν τη μικρή, προσωπική τους αλήθεια. Με χιούμορ, ειλικρίνεια, απλότητα και παιδικότητα. Μέσα από αυτούς, μπορούμε ίσως να δούμε και κάποια κομμάτια της δικής μας ψυχής τα οποία ποτέ δε θα τολμούσαμε να εκθέσουμε σε κοινή θέα.


Τα σκηνικά και η μουσική επένδυση συμπρωταγωνιστούν σε αυτή τη παράσταση. Δεν υπάρχουν απλά για να εντυπωσιάσουν αλλά για να «μιλήσουν», για να πούν κάτι. Το τραγούδι της παράστασης «ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ» υπογράφει και ερμηνεύει η Χρύσα Μπανδέλη.
Ας βγούμε λοιπόν από τα γνωστά μας κουτάκια, τα δικά μας μέτρα και σταθμά και ας προσπαθήσουμε να μπούμε στα κουτάκια των άλλων, εκεί που θα αντιληφθούμε ότι αυτές οι γυναίκες, είτε από φύση, είτε από επιλογή, είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι που ζητούν ό,τι ζητάμε όλοι μας. Αποδοχή.


Ταυτότητα παράστασης:

Απόδοση – Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Δραματουργική επεξεργασία: Βαλεντίνος Τσίλογλου – Χριστιάννα Ανανιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λούλα Τριανταφύλλου
Κοστούμια: Αναστασία Δαραή
Μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Φωτισμοι: Σάββας Σουρμελίδης
Σκηνικά: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Φωτογραφία – Promo Video: Γιάννης Βολιώτης – Volition
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Βολιώτης
Παραγωγή: LIMINAL SPACE – VOLITION

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει και συνθέτει η Χρύσα Μπανδέλη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Χριστιάννα Ανανιάδου
Κατερίνα Παπαθανασιάδη
Βαλεντίνος Τσίλoγλου
Έφη Χαντζούλη

Χώρος: Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
Αγίου Όρους 16 & Λ. Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός (πλησίον Μετρό Κεραμεικός)

Πρεμιέρα: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 & κάθε Πέμπτη στις 21:15 εώς 12/1/2023.
Διάρκεια: 100’
Τιμές Εισιτηρίων: 15 Ευρώ, 12 Ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ΑμΕΑ και ανέργους)

Τηλέφωνα Κρατήσεων: 6984095984

Ισχύουν ειδικές τιμές εισιτηρίων για συλλόγους και γκρουπ στο τηλ. 6984095984

Ads

One comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail