Article

Ελεάννα Παναγουλέα : “Τα στοιχεία του ρόλου προσπαθείς να τα ενσωματώσεις σε σένα και να τα “ενδυθείς”. Είναι παράξενο αλλά πολύ γοητευτικό!”

  • Μίλησες μας για την επαγγελματική σου πορεία έως σήμερα..

Η αρχή έγινε με την ομάδα Ελεύθερο Σχήμα και το Σκηνοθέτη Στέλιο Παυλίδη όπου παρουσιάσαμε τα έργα

Τέφρα και σκιά του Χάρολντ Πίντερ και το Home του Ντέιβιντ Στόρει. Δουλέψαμε σ’αυτήν την ομάδα για τρία χρόνια,που υπήρξαν τεράστιο σχολείο για μένα. Η αρχή έγινε εκεί,αλλά συνέχισα με πολύ ευτυχείς συνεργασίες με την Ελένη Ζαχοπούλου και τη Γιωργίνα Γερμανού , τον Άγγελο Καλίνογλου, το Στέλιο Δάγκα σε ταινία μικρού μήκους και φυσικά στις τωρινές με την Ανδρονίκη Αβδελιώτη και τη Βασιλική Σκευοφύλαξ.

Ήταν όλες υπέροχες συνεργασίες και με θεωρώ πραγματικά τυχερή,γιατί μέσα σ’αυτές έμαθα, γέλασα και γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους και φίλους, πράγματα πολύ σημαντικά για μένα.

Ελεάννα Παναγουλέα
  • Φέτος σε βρίσκουμε στην θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» του Α. Στρίντμπεργκ στο «Από Μηχανής Θέατρο» και Emily Dickinson με την Ομάδα Scraps στο In Progress Feedback Festival. Μίλησε μας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισες στην προσέγγιση των ρόλων.

Ναι,στη Δεσποινίς Τζούλια υποδύομαι την Κριστίν και με την ομάδα Scraps,προσπαθώ να έρθω όσο πιο κοντά γίνεται στην προσωπικότητα της Έμιλι Ντίκινσον… Οι δυσκολίες είναι τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές! Στη δουλειά μου με την Κριστίν βασίστηκα κυρίως σε όλα τα στοιχεία που σου δίνει το κείμενο από μόνο του. Σ’αυτά που λέγονται, σε αυτά που δεν λέγονται στις δράσεις που συνοδεύουν ή έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια που έχεις να πεις. Και φυσικά στις οδηγίες της Ανδρονίκης που σκηνοθετούσε και θέλαμε να έχουμε κοινή ματιά σε όλα. Πρέπει να βρεις τα κοινά σου στοιχεία με το χαρακτήρα, τις διαφορές σας και αν χρειάζεται να παραβλέψεις δικά σου χαρακτηριστικά για να υιοθετήσεις αυτά που χρειάζεται ο χαρακτήρας.

Για την Έμιλι από την άλλη, επειδή ήταν υπαρκτό πρόσωπο,που είναι κάτι πολύ διαφορετικό, έπρεπε και πρέπει γιατί η δουλειά είναι ακόμα σε εξέλιξη, να μελετήσω πέρα από τα ποιήματα και τις επιστολές της,τη μορφή της,την καταγωγή της,τις καταβολές της, την εποχή που έζησε,το πώς επέλεξε να ζήσει, το πώς την περιέγραφαν άνθρωποι που τη συνάντησαν….

Και όλα αυτά προσπαθείς να τα ενσωματώσεις σε σένα και να τα “ενδυθείς”. Είναι παράξενο αλλά πολύ γοητευτικό!

Ελεάννα Παναγουλέα
  • Πες μας λίγα λόγια για την παραστάσεις που παίζεις.

Η Δεσποινίς Τζούλια παίζεται κάθε Σάββατο στο Από Μηχανής Θέατρο μέχρι τις 8 Απριλίου, μας έμειναν μόνο τρεις δηλαδή! Δε θέλω να το σκέφτομαι ότι τελειώνουμε! Είμαστε με την Ανδρονίκη Αβδελιώτη που σκηνοθετεί και ερμηνεύει τη Τζούλια και το Μάριο Σουγιουτζόγλου στο ρόλο του Ζαν.

Για την Έμιλι,μετά τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ του κινητήρα, που αφορούσε δουλειές εν εξελίξει, συνεχίζουμε πρόβες για την ολοκλήρωσή της.

 

  • Στις μέρες μας ποιος είναι ο ρόλος του θεάτρου;

Δεν ξέρω, νομίζω ότι αποτελεί μια διέξοδο και για τους δημιουργούς και για τον κόσμο που παρά τις δυσκολίες το επιλέγει και το στηρίζει ως ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας αλλά και έναν τρόπο επικοινωνίας. Από τη μεριά των καλλιτεχνών πάντως θεωρώ πως είναι κυρίως ο τρόπος τους να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν αυτά που τους απασχολούν, κινητοποιούν , προβληματίζουν.

Ελεάννα Παναγουλέα
  • Η υποκριτική είναι ένας κλάδος που αντιμετωπίζει έντονα την οικονομική κρίση. Πώς είναι να είσαι νεαρός ηθοποιός στην Ελλάδα;

Δουλεύεις ώρες ατελείωτες για μήνες και αμείβεσαι -αν αμειφθείς- εντελώς παράλογα και δυσανάλογα σε σχέση με τη δουλειά που έχεις κάνει. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό…. Αν και για τους ηθοποιούς μάλλον πάντα έτσι ήταν….

Παρ’ όλα αυτά φαντάζομαι ότι συνεχίζουμε να προσπαθούμε γιατί αφού ζούμε σε αυτή την εποχή που σχεδόν όλες οι δουλειές δεν αμείβονται και είναι δύσκολα για όλους, τουλάχιστον ας δυσκολεύεσαι με κάτι που αγαπάς.

Είναι όμως πολύ δυσάρεστο.

 

  • Τι σημαίνει για εσένα Κάβα Τέχνης.

Από την εμπειρία μου θα πω ότι είναι ένα μέσο έκφρασης των καλλιτεχνών, νεότερων και μη. Ένας “τόπος “που δίνει φωνή σε κάθε μορφή τέχνης και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

Καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Ελεάννα σε ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συζήτηση που είχαμε και σου ευχόμαστε όμορφες συνεργασίες.

 

 

Η Κάβα Τέχνης θα σας κρατάει ενήμερους για τις εμφανίσεις της.

 

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail