Article

Ζυλ Ντασέν : “Ξεκίνησα από το θέατρο και λόγω του θεάτρου είχα αρχίσει από νωρίς να σέβομαι και να αγαπώ την Ελλάδα”

Ο Ζυλ Ντασέν ήταν αμερικάνος σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου, που έζησε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, όπου και πέθανε στις 31 Μαρτίου 2008.

Είχε διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο Χόλιγουντ μέχρι που ο Ελία Καζάν τον κατήγγειλε ως κομμουνιστή. Αυτή η καταγγελία τον ανάγκασε να αυτο-εξοριστεί και κάπως έτσι βρέθηκε στην Ευρώπη, όπου και γύρισε την πρώτη του ταινία στην Ευρώπη, το «Ριφιφί». Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1955 και εκεί ήταν που γνώρισε τη Μελίνα Μερκούρη, που βρισκόταν στις Κάννες με την «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Αυτή η γνωριμία κατέληξε σε γάμο, ο ίδιος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Μελίνα έγινε η σταθερή πρωταγωνίστρια στις ταινίες που σκηνοθετούσε.

Στην Αθήνα ο Ζυλ Ντασέν σκηνοθέτησε και τρία θεατρικά έργα, την «Όπερα της Πεντάρας», τον «Γλάρο», και τον «Θάνατο του εμποράκου».

Ο Ζυλ Ντάσεν συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα και θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα. Προς το τέλος της ζωής του έγινε επίτιμος Έλληνας πολίτης.

Οι 5 καλύτερες ταινίες που σκηνοθέτησε ο Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ (1957)
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (1960)
ΦΑΙΔΡΑ (1961)
ΤΟΠ ΚΑΠΙ (1964)
ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (1978)
Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail