Article

Η ηθοποιός Θαλασσινή Βοστατζόγλου σκηνοθετεί για πρώτη φορά και μας μιλάει με αφορμή την παράσταση «Πορτραίτο»…

  • Θαλασσινή, θα θέλαμε να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Πώς προέκυψε το θέατρο και η σκηνοθεσία στην ζωή σου;

Προέρχομαι από καλλιτεχνική οικογένεια, και σίγουρα αυτό συνέβαλε στην απόφασή μου να ασχοληθώ. Άργησα να το πάρω απόφαση, ήμουν αρνητική για πολύ καιρό, πέρασα σε μία άλλη σχολή, είδα ότι δε με ενδιέφερε και κατέληξα στην δραματική – ευτυχώς για μένα γιατί βρήκα αυτό που αγαπώ.

Δεν έχω επιδιώξει ούτε έχω στο μυαλό μου να σκηνοθετήσω κάτι άλλο. Προς το παρόν νομίζω προτιμώ να παίζω.  Το συγκεκριμένο ήρθε ξεκάθαρα λόγω μάνας και εξαιτίας του πόσο βαθιά με συγκινεί αυτό το έργο. Φυσικά δεν αποκλείω τίποτα, ποτέ δεν ξέρεις!

  • Φέτος θα σκηνοθετήσεις για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση. Πώς αισθάνεσαι για αυτό το εγχείρημα; Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για την παράσταση;

Έχω προφανώς πολλή αγωνία για το αποτέλεσμα. Είναι τα πρώτα μου βήματα αυτά και νιώθω τυχερή που μπορώ να συνεργαστώ με τη μαμά μου. Της έχω εμπιστοσύνη απόλυτη, παρόλες τις διαφωνίες που σαφώς έχουμε στις πρόβες, κι αυτό μου δίνει μια ανάσα. Θα κάνει επίσης μουσική η Ευανθία Ρεμπούτσικα πράγμα σημαντικό από μόνο του και πολύ τιμητικό. Τις έχω δίπλα μου και είμαι πιο ήσυχη.

Η παράσταση, είναι η ψυχή της Πηνελόπης. Το 2024 κλείνουν 150 χρόνια από τη γέννηση της. Η μητέρα μου έγραψε αυτό το θεατρικό, που δε μιλάει μόνο για το έργο που άφησε πίσω της, αλλά κυρίως για το μέσα της. Αυτό προσπαθούμε να βγάλουμε και σε όσους θα έρθουν να την δουν. 

  • Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον ενσαρκώνει η Δήμητρα Παπαδήμα, η μητέρα σου. Πώς είναι η σχέση σας, σαν σκηνοθέτη-ηθοποιού; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σκηνοθετείς τη μητέρα σου;

Είναι δύσκολο να σκηνοθετώ τη μαμά μου. Τσακωνόμαστε αρκετά στην πρόβα, αγκαλιαζόμαστε με το που τελειώσει. Έχει μάθει αλλιώς, και εγώ μαθαίνω τώρα. Νομίζω ότι την βγάζω αρκετά από την βολή και τη συνήθεια της. Χαίρομαι όμως, γιατί ξέρω ότι η αισθητική μας εντέλει είναι ίδια, απλά επιλέγουμε διαφορετικούς δρόμους, και αυτή η συνεργασία είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει τον δικό μου δρόμο, να της δείξω εγώ κάτι. Είναι συγκινητικό.

  • Η συγκεκριμένη παράσταση έχει ανέβει και στο παρελθόν. Ποια είναι η δική σου σκηνοθετική ματιά σε αυτό το ανέβασμα;

Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά. Είχε ξανά ανεβάσει η μητέρα μου κάποια στιγμή την «Τελευταία συνάντηση», ένα έργο που αναφερόταν αποκλειστικά στην σχέση της Πηνελόπης με τον Ίωνα Δραγούμη. Το «πορτραίτο», η παράσταση που θα κάνουμε τώρα, είναι ένας μονόλογος που μιλάει για ολόκληρη τη ζωή της.

Η δική μου σκηνοθετική ματιά, η δική μου γενικότερη βασικά ματιά προς τα πράγματα και τη ζωή, είναι η απλότητα. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται η ουσία και η αλήθεια. Χωρίς πολλά σκηνικά, χωρίς μικροαντικείμενα, χωρίς περιττά λόγια. Απλά ένας άνθρωπος που «κάλεσε» άλλους ανθρώπους να κρυφακούσουν όσα δεν λέει. 

  • Τι κοινά έχει η Θαλασσινή με την Πηνελόπη Δέλτα.

Η Θαλασσινή με την Πηνελόπη Δέλτα νομίζω κανένα. Την συμπονώ βαθιά και προσπαθώ πολύ να την καταλάβω βήμα βήμα, αλλά είναι πολύ κόντρα στην προσωπικότητα μου όλα αυτά που φέρει η Πηνελόπη. Αντιδρώ αρκετά στα «πρέπει», έχω πολύ καλή σχέση με την μητέρα μου, όταν αγαπώ προσπαθώ -όσο περνάει από το χέρι μου- να χαίρομαι τον έρωτα. Η μητέρα μου νομίζω ταυτίζεται περισσότερο μέσα της. Γι’ αυτό και την έχει απασχολήσει τόσο αυτό το πρόσωπο, γι΄αυτό γράφει για εκείνη και την ενσαρκώνει. Έχει κάνει φοβερή έρευνα κι έχω δει από κοντά ποσό την πονάει. 

  • Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για τη φετινή σεζόν;

Εκτός αυτής της παράστασης, από την δεύτερη σεζόν θα με βρείτε στο θέατρο 104, σε ένα έργο της Λένας Κιτσοπούλου, το Αουστρας, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Σαμαρά και στη συνέχεια στην λυρική σκηνή, στην «Άνοδο κι πτώση της πόλης Μαχαγκονυ» σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail