Article

Η σκηνοθέτης Κλεοπάτρα Σβανά μιλάει στη κάβα τέχνης για το «Καρύδια με μέλι»

  • Πώς ασχοληθήκατε με το θέατρο;

 

Πάντα λάτρευα το θέατρο και όταν ξεκίνησα να σπουδάζω σκηνοθεσία ήθελα πάντα να ασχοληθώ με το θέατρο.

Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, έχω περάσει από όλα τα πόστα, δούλεψα για πολλά χρόνια στην τηλεόραση. Έχω δουλέψει για τον κινηματογράφο και αρκετά για το θέατρο.

Τα πρώτα χρόνια φανταζόμουν να σκηνοθετώ αρχαίες τραγωδίες όμως αυτό δεν έρχεται κατά παραγγελία.

Μου αρέσει πάρα πολύ και το μουσικό θέατρο αλλά καμιά φορά δεν επιλέγω εγώ τα έργα που σκηνοθετώ με επιλέγουν εκείνα.

 

  • Το τωρινό έργο; Με τι έχει να κάνει;

 

Το τωρινό έργο είναι κωμωδία λέγεται ΄΄Καρύδια με μέλι΄΄ και σκιαγραφεί τους ρόλους των δύο φύλων αλλά αντίστροφα. Και μόνο η ιδέα του συγγραφέα (Θάνου Τσάμπρα) να κάνει αντιστροφή ρόλων δημιουργεί κωμικές καταστάσεις. Τα στερεότυπα επί χρόνια ακόμα και τώρα στον 21ο αιώνα δεν είναι εύκολο να αλλάξουν και να σπάσουν. Δεν παρατάει κανένας άντρας τη δουλειά του για να μεγαλώσει το παιδί του, η γυναίκα όμως με κόστος της δικής της επαγγελματικής ανέλιξης θα το κάνει. Και αυτό έχει να κάνει με τη γαλούχηση αρχικά,  όπου ο άντρας δεν μπορεί να το κάνει αλλά και με το μητρικό ένστικτο.

Στο έργο μας η γυναίκα είναι αυταρχική, κυριαρχική, κυνηγός, παίρνει έναν πιο ενεργητικό ρόλο και αδιαφορεί για το νοικοκυριό που έχει αναλάβει ο σύζυγος.

Οι τρεις άντρες της παράστασης λόγω ανεργίας ασχολούνται με το σπίτι και τα παιδιά. Βαριούνται να κάνουν σεξ ή το αποφεύγουν και δεν είναι οι ίδιοι κυνηγοί όπως τα αρσενικά κατά φύση.

 

  • Που παίζεται και κάθε πότε η παράσταση;

 

Τα καρύδια με μέλι παίζονται κάθε Παρασκευή στο θέατρο Ελπίδας στις 21:00. Ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου και θα παίζονται μέχρι 31 Μαίου και αν όλα πάνε καλά θα συνεχίσουμε και του χρόνου.

 

  • Πόσο δύσκολη είναι η κωμωδία;

Η κωμωδία ως είδος είναι δύσκολο γιατί πρέπει εκτός από τα λεγόμενα να χτίσεις και την εικόνα. Οι ηθοποιοί με βοήθησαν αρκετά με τη δική τους προσωπικότητα βάζοντας ο καθένας κάτι. Τους έβλεπα να παίζουν και ελάχιστα παρενέβην σε διορθώσεις. Μιλήσαμε βέβαια αρκετά για το χτίσιμο του κάθε ρόλου αλλά ας μην ξεχνάμε αναλόγως ποιος παίζει  προσθέτει  και τα δικά του στοιχεία. Ο γυναικείος ρόλος ήταν αυτός που με δυσκόλεψε κυρίως γιατί ήταν πολύ μακριά από την ηθοποιό και το χαρακτήρα της. Για εκείνη ήταν ένας κόντρα ρόλος.

 

  • Τι μάθατε από την συγκεκριμένη δουλειά;

 

Από κάθε δουλειά και από κάθε συνεργασία κάτι μένει στο τέλος. Προσωπικά ταυτίστηκα με όλους τους ρόλους και αν δεν ταυτιστώ με κάθε ήρωα δεν μπορώ να δουλέψω. Πρέπει να νιώσω τον κάθε ήρωα ή να θυμηθώ εγώ πότε λειτούργησα έτσι ή πότε έχω δει αυτή τη συμπεριφορά για να μπορέσω να αποκωδικοποιήσω και να μεταφέρω στους ηθοποιούς το συναίσθημα και  το κλίμα που θέλω να μεταφερθεί στο κοινό.

 

 

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail