Article

Η χορογράφος και σκηνοθέτης Τάνυα Βασδάρη μας μιλά για την χοροθεατρική παράσταση «Μ’ ακούς».

 

Η Κάβα Τέχνης θέλησε να γνωρίσει ένα βασικό μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μ’ ακούς;». Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με την Τάνυα Βασδάκη που είναι η σκηνοθέτης και η χορογράφος της παράστασης, η οποία με απόλυτη ειλικρίνεια μας μιλά για την οικονομική κρίση, το θέμα που διαπραγματεύεται η παραστάση, και κατά πόσο αυτή επηρέασε τη ζωή της.  Ας την γνωρίσουμε λοιπόν :

 

Η Τάνυα Βασδάρη γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Ξεκίνησε με ρυθμική από 5 ετών και από 10 ετών συνέχισε σε σχολή χορού. Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού Ραλλού Μάνου, κατέχει πτυχίο στο ISTD (modern theater) και το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στη χειροθεραπεία.  Από το 1995 έως το 2002 συμμετείχε σε τηλεοπτικά σόου (Πρωινός Καφές, Μπράβο καλώς ήρθατε, Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό) σε χορογραφίες των: Βάλια Μπαρτσούλη, Μαργώ Περδίκη και επιμέλεια των: Φωκά Ευαγγελινού, Κάρολι. Το 2004 συμμετείχε ως εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Τελετή Λήξης και ως βασική χορεύτρια στους Παραολυμπιακούς  Αγώνες, επίσης, στην τελετή έναρξης. Από το 2005 συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ χορού και από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει ένα πλούσιο βιογραφικό γεμάτο … χορογραφίες!!!

  • Η χοροθεατρική παράσταση «Μ΄ακούς» συνεχίζεται για 2η χρονιά. Πού έγκειται η επιτυχία της;

Η παράσταση διαπραγματεύεται θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Ελλάδας. Επειδή μιλάμε για μια χοροθεατρική παράσταση, τα θέματα αυτά παρουσιάζονται με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Η οικογένεια που παρακολουθούμε θα μπορούσε να αφορά εμάς τους ίδιους. Θα μπορούσαμε εμείς να είμαστε κάποιο μέλος της. Ενδεχομένως στους πρωταγωνιστές της παράστασης να μπορεί να δει ο καθένας τον ίδιο του τον εαυτό. Αρκετές φορές ακούσαμε από τους θεατές να μας λένε πως «δεν κατάλαβα πότε τελείωσε η παράσταση,  ήθελα κι άλλο»… αυτό το «κι άλλο» μας έκανε να θέλουμε κι εμείς να την επαναλάβουμε!

 

  • Σκηνοθετείς και επιμελείσαι τις χορογραφίες της παράστασης. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσένα;

Το επιτελείο των performers που συμμετέχουν στην παράσταση έκανε τη δουλειά μας πολύ πιο εύκολη. Λέω «μας» γιατί σε αυτό το εγχείρημα δεν είμαι μόνη μου. Μαζί μου βρίσκονται η Χριστίνα Μητρόπουλου, που επιμελείται το θεατρικό έργο της παράστασης και το σενάριο, και η ανερχόμενη χορογράφος Tania Economo, που βοήθησε στις χορογραφίες και δημιούργησε και μια δική της μέσα στη παράσταση.  Οι δυσκολίες στην αρχή ήταν η επιλογή των ρόλων και ο εντοπισμός της προσωπικής πινελιάς του κάθε χαρακτήρα που θέλω να υπάρχει πάντα στις χορογραφίες. Η αντίληψη και η διάθεση των συνεργατών μας ωστόσο βοήθησε πολύ στο τελικό στήσιμο της παράστασης.

 

  • Η παράσταση αναφέρεται σε ένα ευαίσθητο θέμα: στα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Ποιες δυσκολίες συνάντησες κατά την διάρκεια των προβών;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ως ομάδα ήταν να βρεθεί κοινό ωράριο.  Υπήρξε εννοείται ένας στάνταρ προγραμματισμός στις πρόβες. Όμως όταν προκύπτει κάποια επιπλέον δουλειά για κάποιο μέλος της ομάδας, δεν μπορείς να την αφήνεις. Ειδικά τώρα, που η γενικότερη κρίση (οικονομική, ανεργία κλπ) είναι δίπλα μας. Αλλά με την καλή θέληση όλων, όλα έγιναν όπως πρέπει.

 

  • Ποια ανάγκη σε οδήγησε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα;

Στο έργο αναφερόμαστε στην οικονομική κρίση ως αίτιο που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένεια. Τα ίδια τα προβλήματα που θα δείτε να ξετυλίγονται στην παράσταση είναι αυτά που με οδήγησαν στην υλοποίηση του έργου.

 

  • Υπάρχει λύτρωση στο τέλος του έργου;

Σίγουρα υπάρχει η αίσθηση μετά το τέλος της παράστασης  ότι έχεις πολύ τροφή για σκέψη. Για μένα το τέλος είναι το ιδανικό.  Δεν θέλουμε  όλοι όμως το ίδιο happy end.

 

  • Υπήρξες θύμα κακοποίησης;

Στο σχολείο όλοι λίγο ή πολύ,  έχουμε πέσει θύματα λεκτικής κακοποίησης.  Όμως  ευτυχώς ήταν σε επίπεδο μικροπειραγματων.

 

  • Τι «προβλήματα» δημιούργησε η οικονομική κρίση σε προσωπικό επίπεδο;

Τι δεν δημιούργησε να λεςJ. Είχα πάθει σοκ πέρσι όταν συνειδητοποίησα πόσα χρωστάω μεν, αλλά και πόσο το αφήνω να με επηρεάζει. Προσπάθησα όμως να το καταπολεμήσω και νομίζω τα έχω καταφέρει. Υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα γύρω μας, που είναι κρίμα να χάνουμε τις στιγμές τους για κάποια άλλα θέματα που δύσκολα αλλάζουν.

 

  • Πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ορθοποδήσει;

Το πιστεύω. Υπάρχει σε όλους μας μια εσωτερική καλά κρυμμένη δύναμη. Όταν οι περισσότεροι από εμάς την ανακαλύψουν και εξωτερικευτεί, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο.

 

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail