Article

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ : “Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε;”

Η Κατερίνα Γώγου, «η τελευταία επιζούσα» των Άγιων των Εξαρχείων, ήταν ποιήτρια και ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα 1 Ιουνίου 1940 και πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1993.

Χαρακτηρίστηκε παιδί – θαύμα αφού από την ηλικία των 5 έπαιζε σε θεατρικές παραστάσεις.

Στην εφηβεία της, έμενε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός απέναντι της, παρ’ όλα αυτά την υποστήριξε στην επιθυμία της να ακολουθήσει την υποκριτική. Σπούδασε στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη.

Η Κατερίνα Γώγου είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από τις ερμηνείες δεύτερων ρόλων σε πολύ δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Οι περισσότερες ταινίες όπου συμμετείχε, ήταν παραγωγής Φίνος Φιλμ.

Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα, αριθμός που, όπως λένε οι εκδότες, ήταν σπάνιος για ποιητικές συλλογές και μόνο ο Ελύτης και ο Ρίτσος τον έφταναν!

Η Κατερίνα Γώγου ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο των Εξαρχείων και είχε ενεργή αντισυμβατική δράση. Στάθηκε στο πλευρό πολλών αναρχικών και συμμετείχε σε επιτροπές που μάχονταν για την αποφυλάκισή τους. Γι’ αυτό τον λόγο η σχέση της με την αστυνομία δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε λογοδοτήσει στις αρχές για την αντισυμβατική συμπεριφορά της.

Η μεγάλη της αγάπη ήταν ο σύζυγός της Παύλος Τάσιος. Μαζί του απέκτησε μια κόρη (Μυρτώ), ο λόγος που η Κατερίνα έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Η κοπέλα άρχισε να κάνει χρήση ουσιών σε νεαρή ηλικία και η μητέρα της προσπάθησε να τη βοηθήσει . Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και τελικά παρασύρθηκε και η ίδια.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1993 η Κατερίνα Γώγου βρέθηκε νεκρή στο παλιό διαμέρισμα της μητέρας της στο Μεταξουργείο. Η αιτία του θανάτου της ήταν ένα «κοκτέιλ» χαπιών και αλκοόλ…

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail