Article

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Γιώργου Γιαννακόπουλου στην Κάβα Τέχνης.

  • Πως διαλέχτηκαν – εμπνευστήκαν τα ονόματα “Διάθλαση” και “Φάνης Χηνάς”?

 

“Διάθλαση είναι το φυσικό φαινόμενο της εκτροπής της τροχιάς διάδοσης που υφίστανται φωτεινά ή άλλα κύματα όταν διέρχονται από ένα διαπερατό από αυτά μέσον σε έτερο.”

Αυτό λέει η φυσική – καμιά σχέση μαζί της εγώ – αλλά μου άρεσε η ιδέα ενός ενδιάμεσου που θα στοχεύει πέρα από το καθεστώς και το κατεστημένο που θα αναζητά άλλες πορείες και διαδρομές από τη πεπατημένη, που θα δέχεται μια μόνο απλή ακτίνα λευκού φωτός και θα μπορεί να δίνει  άλλες σε διαφορετικές κατευθύνσεις χρωματιστές ακτίνες….

Στο ξεκίνημα της ομάδας το 1990 ο Φάνης Χηνάς –σημαντικός ηθοποιός και προσωπικός μου φίλος και  συνάδελφος –με βοήθησε στο στήσιμο ενός σεμιναρίου για τα μέλη της διάθλασης. Σ’ αυτό δίδαξαν σημαντικοί συνεργάτες μου στη θεατρική μου πορεία : Η Κατερίνα Βασιλάκου, ο Κώστας Κοκκάκης, ο Βασίλης Στογιαννίδης, εγώ και ο ίδιος ο Χηνάς. (Ένα σύντομο πέρασμα παρά τις πολλές του υποχρεώσεις έκανε και ο Μίνως Βολανάκης ).

Ο Φάνης ήταν κοντά μας στα πρώτα βήματα και οι συμβουλές του για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Δημοτικού θεάτρου που βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο αλλά θα πρέπει να ξεχωρίζει με την επιλογή του ρεπερτορίου του και την πρωτοποριακή του διάθεση.

Όταν ο Φάνης πέθανε (1992) το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για τη μεγάλη και ανεπιτήδευτη προσφορά εμπειρίας και γνώσης στη Δημοτική θεατρική μας ομάδα   ήταν (με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής αρχής) να δοθεί το όνομα του στο νέο μας Δημοτικό θέατρο.

 

 

  • Σκηνοθέτης ή Ηθοποιός? Ποια από τις δύο ειδικότητες είναι η επιλογή σας?

 

Σαφώς Ηθοποιός, σκηνοθέτης σε έργα και δράσεις που με ενδιαφέρουν και με αφορούν.

 

 

 

Η θεατρική χρονιά μας συνεχίζεται με “Ο Δον Ζιλ με το πράσινο παντελόνι” του Tirso de Molina στη κεντρική μας σκηνή, “SivyllaExit” των Φύτρου – Χαχλάκη – Γιαννακόπουλου, στο κουτούκι της Σίβυλλας (ο χώρος που έχουμε δημιουργήσει στο υπόγειο του Θεάτρου, και επίσης στη κεντρική “Βαρόνος Μινχάουζεν” σε δική μου διασκευή του μυθιστορήματος του Gottfried August Bürger.

 

 

 

  • Προσέξαμε ότι αρκετά από τα τελευταία έργα, τα έχετε γράψει εσείς? Από που πηγάζει αυτή η ανάγκη και φυσικά η έμπνευση?

 

Είναι όμορφο να έχεις μια ομάδα αγαπημένων παιδιών και φίλων να σε αγαπούν, να σ’ εμπιστεύονται και μαζί τους  να ζωντανεύεις τα έργα και τις ιδέες σου.

Οι άνθρωποι μου – μαθητές μου οι περισσότεροι ακόμα και από το Δημοτικό σχολείο – είναι η πηγή της έμπνευσης μου.

Ψάχνω – και αν δε βρω διασκευάζω και γράφω – πρωτότυπα έργα και θέματα, θέλω να τους οδηγώ σε διαδρομές που απαιτούν φαντασία, μαζί να προσεγγίζουμε τη καθημερινότητα μέσα από δικούς μας με βαθιά συναισθήματα χαραγμένους δρόμους, να απορούμε και να θαυμάζουμε  τα αρχέγονα διλήμματα πριν καταλήξουμε σε σύγχρονους προβληματισμούς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, στη διάθλαση έχω κάποιους συνοδοιπόρους 26 χρόνια τώρα, ακόμα περισσότερους με 5-12 χρόνια συμμετοχής, φυσικά υπάρχουν πάντα νέα μέλη που  χαμηλώνουν αρκετά τον μέσο όρο και  καθιστούν τη διάθλαση  μια ουσιαστικά νεανική ομάδα.

Σημαντικό είναι ότι  το κοινό μας είναι στη πλειοψηφία του -πάνω από το 80% – νεανικό και απόλυτα σύμφωνο με τις επιλογές μας. (γύρω στα 2500 άτομα κάθε σαιζόν παρακολουθούν τις παραστάσεις μας)

 

 

  • Τι σημαίνει θέατρο για εσάς?

 

Κάτι τόσο γλυκό, ένα παιδικό τραγούδι  κι’ ένα ασίγαστο πάθος, τόσο αναζωογονητικό  όσο τα μικρά καθημερινά χαμόγελα, τόσο οικείο όσο η οικογένεια μου, όνειρα, προσδοκίες κι’ η φωτισμένη πραγματικότητα.

 

 

 

 

 

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail