Article

ΤΕΡΕΖΑ ΚΑΖΙΤΟΡΗ : “Το έργο μας χρησιμοποιεί το γέλιο σαν αφορμή, ώστε να θίξει πολλά κοινωνικά ζητήματα”

Φέτος σε βρίσκουμε στο θέατρο Χυτήριο να παίζεις στην θεατρική παράσταση “ΟΙ ΑΥΤΟΙ που θα αλλάξουν κόσμο” του Αντώνη Καλομοιράκη. Μίλησες μας για το έργο.

Τι να πρωτοπώ; Πρόκειται για ένα έργο με πολλές ανατροπές, που χρησιμοποιεί το γέλιο σαν αφορμή, ώστε να θίξει πολλά κοινωνικά ζητήματα. Για ένα έργο που σε κάνει να γελάς και να διασκεδάζεις αλλά το τέλος του σου έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι. Τουλάχιστον, έτσι ένιωσα εγώ όταν το πρωτοδιάβασα. Στην αρχή παρουσιάζονται ένας ένας, οι πέντε ήρωες της παρέας μας. Πρώτα ο περιβαλλοντολόγος και “χασισομανής” Οδυσσέας με τον αλαζόνα και διάσημο ηθοποιό και φίλο του Αχιλλέα, ο οποίος πάσχει από παρανοϊκή ζήλεια. Έπειτα, μπαίνει στο πλάνο ο Ιάσωνας, ένας αιώνιος μπέμπης και η Υακίνθη, μία υστερική ψυχολόγος που είναι με ένα ηρεμιστικό στο χέρι μήπως και σταματήσει να είναι, έστω για λίγο, έξαλλη με τον Αχιλλέα. Τέλος, καταφτάνει η Τάνια, μία εκρηκτική προσωπικότητα που θέλει να γκρεμίσει το καπιταλιστικό σύστημα. Κάποια στιγμή θα ξεπροβάλλει κι ένα πτώμα… Τι θα γίνει τότε; Όλοι οι ήρωες είναι τόσο εκκεντρικοί, εκρηκτικοί και διαφορετικοί που στην αρχή σκέφτεσαι ότι είναι αταίριαστοι μεταξύ τους. Μέχρι που βλέπεις ότι όλοι έχουν ένα κοινό σκοπό, τον οποίο φωνάζουν περίτρανα: “να αλλάξουν τον κόσμο”. Να το κοινό τους σημείο. Κι όμως, στη συνέχεια καταλαβαίνεις ότι δεν είναι αυτό που τους ενώνει αλλά η “ανάγκη τους να μην είναι μόνοι”…. Κι αυτό όμως πάλι μέχρι τη στιγμή που το αναιρείς και αυτό και συνειδητοποιείς ότι το κοινό τους είναι πως όσο ένθερμα υποστηρίζουν λεκτικά τις ιδέες τους, τόσο εύκολα τις πουλάνε στην πράξη μόλις οι καταστάσεις έρχονται κόντρα στο προσωπικό τους όφελος.

Είσαι η ψυχολόγος του έργου. Ποιο στοιχείο είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στον ρόλο σου;

Χμμμ… Η Υακίνθη είναι ένας ρόλος που αγαπάω πολύ και ταυτόχρονα ένας ρόλος που με δυσκόλεψε πολύ. Είναι μία ψυχολόγος που διαχειρίζεται τα προβλήματα των άλλων αλλά όχι τα δικά της. Έτσι δεν είμαστε οι περισσότεροι άνθρωποι; Η Υακίνθη έχει βαθιές ευαισθησίες και είναι μια ηρωίδα που παλεύει συνεχώς με το μέσα της, σε τέτοιο βαθμό, που η συναισθηματική της αστάθεια δημιουργεί μια εμμονική και άρρωστη σταθερότητα στη σχέση της με τον Αχιλλέα. Η Υακίνθη είναι ο πιο ανθρώπινος χαρακτήρας του έργου για μένα. Αυτός με τον οποίο όλοι μπορούν να ταυτιστούν. Ποιος δεν έχει ζήσει μια άρρωστη σχέση από την οποία εξαρτάται; Ποιος δεν έχει χάσει τον έλεγχο; Ποιος δεν λύνει τα θέματα των άλλων για να πάρει κουράγιο επειδή δε μπορεί να λύσει τα δικά του; Ήταν πολύ δύσκολο να βρω τις ισορροπίες της. Η ίδια φωνάζει συνέχεια αλλά το κάνει γιατί δεν την ακούει κανείς, γιατί είναι εγκλωβισμένη σε μία σχέση από την οποία δε μπορεί και δε θέλει να ξεφύγει. Κι αυτό της δίνει μία άλλη υπόσταση. Αυτά αγαπώ στην Υακίνθη. Όλα αυτά που με δυσκόλεψαν, γιατί έτσι εξελίχθηκα κι εγώ μέσα από αυτήν. Και κάτι ακόμα που αγαπώ σ’ εκείνη, είναι ότι στο τέλος μπορεί να προδίδει τα πιστεύω της (όπως και όλοι οι άλλοι) αλλά είναι η μόνη που δεν το κάνει για το άμεσο προσωπικό της όφελος. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει αν προδώσει την ηθική της… πέρα από την αγάπη, την οποία νομίζει πως έχει βρει στο πρόσωπο του Αχιλλέα. Το βρήκα! Αγαπώ τον επιθετικό της ρομαντισμό.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τοοοοοσο γέλιο στην παράστασή σας;

Περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω! Ζούμε πολύ έντονα το πόσο υποφέρουν οι ήρωες κι αυτό είναι αστείο, γιατί υποφέρουν τόσο που παραλογίζονται! Καλά είναι βέβαια και το κείμενο του Αντώνη γεμάτο καφρίλα και προσφέρεται για πολλά.

Στο τέλος της παράστασης διερωτάσαι για το αν όντως αξίζει ένα λάθος να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής σου. Εσύ τι πιστεύεις; Αξίζει;

Πιστεύω πως όλα τα λάθη μικρά ή μεγάλα, πρέπει να καθορίζουν τη ζωή μας, με την έννοια του να μας διδάσκουν και να μας κάνουν καλυτέρους ανθρώπους και έτσι να θέτουν νέα δεδομένα για εκείνη. Αυτό σημαίνει αντίληψη, αποδοχή, συγχώρεση και προσπάθεια, όχι εκδίκηση.

Αγαπημένη ατάκα του έργου;

“Λέσβος! Τι ωραίο νησί! Αχ τι μου θύμησες τώρα; Δεν έχω πάει ποτέ!”. Ταυτίζομαι. Νομίζω το έχω πει για όλα τα μέρη που δεν ξέρω καν που είναι στο χάρτη αλλά ακούγονται να είναι ωραία.

Ποια είναι τα μελλοντικά θεατρικά σου σχέδια;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον αν και με τον Αντώνη έχουμε διάφορες βλέψεις. Τώρα αν έχεις να μου προτείνεις κάτι…

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail