Article

“εγκλεισμός ονείρου” του Νίκου Δροσάκη

Μέσα καλοκαιριού κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Δροσάκη: «εγκλεισμός ονείρου» από τις εκδόσεις Εύμαρος. Η συλλογή περιλαμβάνει συμβολικά 33 ποιήματα. Η παιδική αθωότητα χάνεται, καθώς τα όνειρα αιμορραγούν κάτω απ’ τη σκιά του φόβου της επιδημίας και η φυσική ανάγκη της προσωπικής και κοινωνικής επαφής προσκρούει στα διαγγέλματα ατομικής ευθύνης. Και η συλλογή αρχίζει με την «επιβίωσης ανάγκη, πάλη αρχέγονη»

Παράλληλα, υπάρχουν τα φλέγονται θέματα των άλλων τοπίων εγκλεισμού, όπου η θεσμική ανευθυνότητα φλερτάρει με το κατακερματισμένο κοινωνικό τοπίο σε μια χωματερή συνειδήσεων, όπου «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέλπιδα χαμοπαλεύει». Μέσα από τις συμπληγάδες ξεκινά το ταξίδι της ματωμένης αποκόλλησης από τον κόσμο του φεγγαριού και της μεθοδικής μετάβασης στον ήλιο. Αυτό απεικονίζει και το εξώφυλλο του βιβλίου.  Οι ανθρώπινες σχέσεις απαξιώνονται «μέσα σε ένα αέναο κρυφτό με καθρέφτες παντού, να πολλαπλασιάσουμε το σώμα να κρυφτεί η ψυχή», μάταια επιζητώντας το αέναο φλόγισμα και αγωνίζεται να ορθωθεί μέσα από παιδικές αντανακλάσεις ματαίωσης και λατρείας, οι οποίες αγγίζουν και τη σφαίρα της μεταφυσικής, κρατώντας όμως στέρεα τα γκέμια της λογικής και την πίστη στη νομοτελειακή σχέση όσων συμβαίνουν και σε όσων δε θα συμβούν.


Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Φουάρ μπαρ–γκαλερί στις 8 Οκτωβρίου. Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας Μαρώ Τριανταφύλλου και ο Γιάννης Κυπαρίσσης. Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί: Ηλεάνα Μπάλλα και Δημήτρης Όντος, ενώ συντόνισε η συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη. Προβλήθηκαν αποσπάσματα απ’ τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος: Φόβος θανάτου (2008), Οι μικροί Άλλοι (2011), Οι άγιοι των σκουπιδιών (2020) που αποτελούν και ποιήματα της συλλογής.  


Το βιβλίο διατίθεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στις ηλεκτρονικές τους σελίδες: Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός Ακυβέρνητες Πολιτείες


Ο Πέτρος Κακολύρης ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης, η Μαρώ Τριανταφύλλου τη φιλολογική επιμέλεια, η Κατερίνα Χαραλαμπίδου την εικαστική επιμέλεια/σελιδοποίηση, ο Γιώργος Κολιός το εικαστικό στο εξώφυλλο.


Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Νίκος Δροσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος Δραματικής Σχολής το 2003 και Εικονοληψίας το 2008. Από το 2004 εργάζεται στο θέατρο κυρίως ως ηθοποιός, αλλά και ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Στον κινηματογράφο απ’ το 2008 έχει σκηνοθετήσει μία ταινία μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, με συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Αυτοδίδακτος γνώστης γλωσσών προγραμματισμού, δραστηριοποιείται και ως προγραμματιστής. H πρώτη ποιητική συλλογή του, “εγκλεισμός ονείρου” εκδόθηκε τον Ιούλιο 2020 από τις εκδόσεις Εύμαρος.


Περιεχόμενα
φόβος θανάτου
μικροί άλλοι
ρήξη
ταξίδια/έρωτες
άγιοι των σκουπιδιών
πιστεύω
μεταφυσική του έρωτα – τα δύο θ
μεταμορφώσεις ψευδόμενων
οιωνοί οίκαδε
ιούδας
γιαγιά
ηθοποιών έργα και ημέρες
νομοτέλεια των γενόμενωω
φωνούλα
αθώοι
ανατολή
τυχαία παρεμβολή
νούφαρο
σε πρώτο πρόσωπο
αμυγδαλιές
στο όνομα των στιγμών
εικόνες
τώρα που φεύγεις
πέπλο
μπέκετ
ώρα δώδεκα παρά
μαντόνα
έβρος ποταμός
φαέθων
εγκλεισμός ονείρου
τίμια ξύλα
τεχνητή λησμοσύνη
συμπληγάδες

Συγγραφέας: Νίκος Δροσάκης
Τίτλος: εγκλεισμός ονείρου
ISBN 9786185162719
Εκδότης ΕΥΜΑΡΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης Ιούλιος 2020
Αριθμός σελίδων 64
Διαστάσεις 21×14
Επιμέλεια ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΩ
Κωδικός Πολιτείας 6014-0080
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Θέμα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
τιμή: € 7,00

Ads

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail